Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Više od 9.000 izbjeglica čeka ulazak u Makedoniju, hrane sve manje

Izbjeglice u Idomeni

Na grčkoj teritoriji trenutno boravi blizu 25.000 izbjeglica, dok samo na granici s Makedonijom, u mjestu Idomeni, više od 9.000 njih čeka da iz Grčke uđu u Makedoniju. Među njima je onih koji nedjeljama čekaju da nastave put prema zemljama zapadne Evrope, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima UNHCR-a i drugih međunarodnih organizacija u kampu Idomeni noćas je boravilo više od 9.000 izbjeglica, uglavnom iz Sirije i Iraka. Svakog dana blizu 1.000 novih dođe u kamp dok je hrane i drugih potrepština sve manje.

Humanitarne organizacije u Idomeniju tvrde kako nemaju mogućnosti zadovoljiti ni osnovne potrebe izbjeglica, posebno potrebu za hranom, s obzirom na to da je prihvatni kamp prepun ljudi koji su ostali blokirani na “ničijoj zemli”.

Za izbjeglice iz ratom zahvaćenih zemlja Bliskog istoka u prethodna dva dana je skoro obustavljen ulaz u Makedoniju, zbog strogih mjera kontrole duž balkanske rute i selektivnijeg propuštanja.

Na ulazu u izbjeglički kamp nalazi se prodavnica brze hrane ispred koje je formiran dug red onih koji čekaju za obrok. Premda izrevoltirani visokim cijenama, nastavljaju kupovati na tom mjestu, s obzirom na to što za hranu koju im dijele humanitarne organizacije moraju čekati satima u redu.

“Već se šest dana nalazimo ovdje i ukoliko se hranite dvaput dnevno, potrebno vam je najmanje 10 eura. Humanitarne organizacije nam pokušavaju pomoći, ali u ovom kampu je gotovo 10.000 ljudi. Ukoliko čekate u redu, hranu ćete dobiti za pet sati. Cijene u ovoj prodavnici su visoke za izbjeglice, ali nemamo drugog izlaza jer je neophodno hraniti se”, rekao je u razgovoru za AA Ardelan iz Iraka.

U ovoj improviziranoj prodavnici čaj košta euro, kafa dva, dok paradajz serviran u kriški hljeba košta čak pet eura.

Jučer je grupa izbjeglica odlučila napustiti ovaj kamp, zbog nehumanih uslova kojima su bili izloženi. Kako su kazali, za dva dana koliko su u kampu boravili, samo su jednom uspjeli obezbijediti obrok.

Uputili prema jednom od tek izgrađenih kampova 25 kilometara od grčko-makedonske granice i tu će se zadržati sve dok se granica ne otvori.