Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ATC Airlines: U avionskoj nesreći u Kirgistanu poginulo 37 osoba

pad aviona atc

Uprava aviokompanije ACT saopćila je kako je u padu teretnog aviona, koji je letio na relaciji Hong Kong-Bishkek, poginulo 37 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju kompanije ističe se da je avion Boeing 747-400 pao na naseljeno područje prilikom slijetanja na aerodrom Manas u Kirgistanu.

“Prema informacijama kojima raspolažemo u padu aviona u naseljeno područje, poginule su 33 osobe, osim članova posade, ukupno 37. Porodicama poginulih i narodu Kirgistana izražavamo saučešće”, ističe se u saopćenju kompanije.

Još uvijek nisu poznate jasne i utvrđene informacije o tome kako je došlo do nesreće.

Istakli su kako je tehnička ekipa krenula ka mjestu nesreće na kojem se već nalaze ovlašteni uposlenici kompanije i aerodroma.

Avion na relaciji Hong Kong-Bishkek-Istabul nakon utovaranja tereta i obavljenih kontrola poletio je iz Hong Konga, a tokom putovanja nisu zabilježeni problemi sa letjelicom. Posada je prije puta u Hong Kongu odmarala 69 sati, te preuzela avion kako bi krenuli na šestosatno putovanje.

Teret je iznosio 85.618 kilograma, a u evidenciji nije zabilježen nikakav kvar.

Boeing 747 – 400 mogao je prevoziti ukupni teret od 116.462 kilograma, a od kraja 2015. godine je dio flote ACT Airlinesa.

U saopćenju kompanije ističe se da je avion bio podvrgnut provjeri, kao što je to slučaj sa svim avionima.

“Ekipa koju smo izgubili dugi niz godina uspješno je obavljala svoj posao, bila je iskusna i profesionalna ekipa”, istaknuto je u saopćenju u kojem je dodano kako je pilot imao 10.821 sat leta, a kopilot 5.910 sati leta.