Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

koronaviruss

Austrija ukinula lockdown za vakcinisane protiv COVID-19

AUSTRIA-VIENNA-COVID-19-LOCKDOWN-EXTENSION
(210415) -- VIENNA, April 15, 2021 (Xinhua) -- Photo taken on April 14, 2021 shows closed stores in Vienna, Austria. The Austrian capital region is extending tough coronavirus restrictions until May 2 due to the critical situation in hospitals. (Photo by Georges Schneider/Xinhua)

Austrija je u mnogim dijelovima države u nedjelju za vakcinisane protiv COVID-19 ukinula mjeru lockdowna, tri sedmice nakon što su ponovo uvedena ograničenja u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom

Austrija je u mnogim dijelovima države u nedjelju za vakcinisane protiv COVID-19 ukinula mjeru lockdowna, tri sedmice nakon što su ponovo uvedena ograničenja u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, javlja Anadolu Agency (AA).

Pravila, koja se mijenjaju od regiona do regiona, većinom dopuštaju ponovno otvorenje pozorišta, muzeja i drugih kulturnih ustanova od nedjelje. Prodavnice će biti otvorene od ponedjeljka.

Pojedini regioni restorane i hotele otvaraju u nedjelju, dok će drugi čekati period krajem mjeseca. U svim slučajevima, restorani će moći raditi do 23 sata, a maske će i dalje biti nužne u sredstvima javnog prijevoza, u prodavnicama i javnim prostorima.

Kancelar Karl Nehammer prošle sedmice je uveo mogućnost svakoj od devet regija u Austriji da popusti ili pooštri mjere bazirane na osnovu epidemiološke situacije na lokalnom nivou.

Nevakcinisani će i dalje biti izloženi mjeri lockdowna i trebali bi ostati kućama, ali mogu izaći radi određenih razloga, kao što su odlazak po hranu, ljekaru i vježbanje.

Od početka lockdowna, broj novozaraženih je značajno opao. U petak je u Austriji zabilježeno 367,5 novih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika, dok je prvog dana lockdowna u novembru ta brojka iznosila 1.102,4.

Ipak, broj hospitaliziranih nije opao tako naglo kao broj novozaraženih. Na odjelima za intenzivnu njegu nalazi se 567 pacijenata, za razliku od 572, na prvi dan lockdowna prošlog mjeseca.

Austrijski zvaničnici navode kako je visok stepen vakcinisanih potreban kako bi se kontroliralo širenje koronavirusa. Samo 67,7 posto populacije je potpuno vakcinisano, što je relativno malo za Zapadnu Evropu. Vlasti su uvele dodatne mjere kako bi pojačale pritisak na nevakcinisane da se vakcinišu.