Globus

zahtjevi za azilom

Austrija zadržala “čvrst” stav u vezi s deportacijom Afganistanaca

14/08/2021

Austrija je jedna od šest članica EU koje su insistirale prošle sedmice na svom pravu da prinudno deportuju odbijene afganistanske tražioce azila. Tri od tih zemalja, Danska, Njemačka i Nizozemska, otada su promijenile kurs

Austrija je u subotu zadržala “čvrsti” stav u vezi s vraćanjem Afganistanaca čiji su zahtjevi za azilom odbijeni, čak i u vrijeme dok su napredovanja talibanskih pobunjenika nagnala ostale zemlje članice Evropske unije da razmotre svoje podjednako tvrde stavove.

– Lako je pozivati na opću zabranu deportacija u Afganistan, i sa druge strane negirati očekivane pokrete ljudi. Oni kojima je potrebna zaštita moraju je dobiti najbliže svojim zemljama porijekla – izjavio je ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer za agencijua APA.

Austrija je jedna od šest članica EU koje su insistirale prošle sedmice na svom pravu da prinudno deportuju odbijene afganistanske tražioce azila. Tri od tih zemalja, Danska, Njemačka i Nizozemska, otada su promijenile kurs.

Novine Oesterreich objavile su anketu javnog mnijenja koja pokazuje da je 90 posto ispitanika podržalo politiku austrijske vlade prema Afganistancima.

Takvo raspoloženje javnosti povezano je sa zločinom iz juna kada su četvorica Afganistanaca u Beču osumnjičeni za drogiranje i silovanje 13-godišnje djevojčice koja je nakon toga preminula, prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.