Globus

list heute

Austrijanci turistima koji su ljetovali u Makarskoj: “Pratite svoje zdravstveno stanje”

13/08/2020

Načelnik makarskog štaba kaže da je od vlasnika klubova zatraženo da zatvore poslovanje zatvorenih dijelova klubova

Korona – oprez ako ste bili na odmoru u Hrvatskoj – piše austrijski Heute, a ispod vrištećeg naslova fotografija je iz jednog noćnog bara u Makarskoj, piše Slobodna Dalmacija.

Navodi se da je više ljudi koji su se vratili s odmora u Hrvatskoj COVID-pozitivno, a ovaj portal također navodi da su u ovom noćnom baru zaraženi čak i neki zaposlenici.

Svi koji su bili na odmoru u Makarskoj savjetovani su, piše Heute, da prate svoje zdravstveno stanje. Austrijski portal Nachrichten u naslov je pak stavio informaciju da je šest osoba testiranih na koronu, a koji su ljetovali u gradu pod Biokovom, također korona-pozitivno.

Portal Tips prenosi istu vijest, kao i Kurier, a ova je informacija vrištala i s televizije, tako da je Hrvatska, Dalmacija, kao i sama Makarska, dobila negativni publicitet na austrijskom tržištu, odakle ipak dolazi značajan broj gostiju, piše Sloodna Dalmacija.

Naime, u julu ove godine Austrijanci su ostvarili više od 113 hiljada noćenja u Splitsko-dalmatinskoj županiji, što je 45 posto u odnosu na prošlu godinu, a u avgustu koji je nadmašio sva očekivanja te su brojke i veće.

Načelnik makarskog štaba Dražen Nemčić, inače dogradonačelnik, kaže da su prošlog petka razgovarali s vlasnicima klubova te od njih zatražili da zatvore poslovanje zatvorenih dijelova klubova.

– Tražili smo i da bolje kontroliraju odlazak na WC jer veliki problem predstavlja ta gužva. Inspektori civilne zaštite te državni inspektori napravili su više nadzora, a u klubovima se pojačani oprez traži i na otvorenom, da se razmaknu stolovi. I umjesto da puste, recimo, hiljadu ljudi, da ih maksimalno bude 500 – kazat će Nemčić, dodajući da ga je kontaktirala i austrijska ambasada, tražeći izvještaj.

Kaže da su dosta zadovoljni.

– S obzirom na to da trenutno imamo 70 posto turističkog prometa od lani i opću gužvu, nemoguće je ostati na nuli. Dobro je u svemu tome da mladi najčešće niti nemaju simptome – kaže načelnik makarskog štaba koji vjeruje da većih problema neće biti.

Što se zaraženog osoblja makarskog kluba, kaže da je to posao epidemiologa.

Načelnik županijskog štaba Luka Brčić napominje da su nekoliko dana bili limitirani s osobljem, naime, civilna zaštita koja je dijelom pod MUP-om, dijelom HGSS-om, prethodnih je dana imala pune ruke posla na dvije lokacije. Jedna je Biokovo, gdje je deset dana trajala potraga za nestalim Poljakom, a druga je sinjska Alka.

– Sad je forte tamo gdje treba biti u ovom trenutku, na Makarskoj. Iako moram reći kako ne možemo egzaktno tvrditi da su svi ti zaraženi baš inficirani u klubovima, to je teško utvrditi, pogotovo zato što je dosta zaraženih bez simptoma.

Radi li se tu o nekakvoj kampanji protiv Hrvatske, ne vjerujem, nisam pobornik takvih teorija, ali fama koja se širi stihijski i nekakva pozitivna konkurencija sigurno imaju svoj utjecaj. Najbolja je živa riječ naših gostiju, a oni će, vjerujem, prenijeti dobro iskustvo jer oni najbolje vide kako sustav ovdje funkcionira – zaključuje Brčić.

Šta kažu u prozvanom klubu, nisu uspjeli doznati. Na telefon oglašen na web-stranici niko se nije javljao.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.