Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropski parlament

Austrijska krajnja desnica i Orban formiraju novi savez u Evropskoj uniji

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Sva trojica navela su borbu protiv ilegalne imigracije, koja je dugo bila njihova glavna briga, kao i prijenos više ovlasti s Brisela na države članice

Austrijska krajnje desna Slobodarska stranka (FPO), Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana i populistička češka stranka ANO koju vodi Andrej Babiš formiraju novi savez u Evropskom parlamentu, objavljeno je u nedjelju.

Taj bi potez mogao podijeliti nacionalističke snage u parlamentu, pod uvjetom da se pridruže još četiri stranke. Za službeno formiranje nove političke skupine potrebne su stranke iz najmanje četvrtine članica Evropske unije.

Dok Fidesz nije dio većih grupacija otkako se 2021. razišao s Europskom pučkom strankom (EPP), FPO je dio političke skupine Identitet i demokratija zajedno sa strankom Nacionalno okupljanje Marine Le Pen u Francuskoj. ANO nije dio političke skupine.

“Danas je historijski dan”

-Danas je historijski dan jer danas ulazimo u novu eru europske politike, rekao je čelnik FPO-a Herbert Kickl u obraćanju medijima kojem su prisustvovali Babiš i Orban koji su se okupili u bečkom hotelu.

-Ovaj savez je zamišljen kao raketa koja će privući druge stranke na evropskoj razini da udruže snage i daju Europi bolju budućnost, rekao je Kickl o „novom domoljubnom savezu“.

Bivši češki premijer Babiš rekao je da će se nova skupina zvati Domoljubi za Evropu.

Sva trojica navela su borbu protiv ilegalne imigracije, koja je dugo bila njihova glavna briga, kao i prijenos više ovlasti s Brisela na države članice.

Na ovomjesečnim izborima za Evropski parlament, nacionalističke stranke iskoristile su zabrinutost glasača zbog rastućih cijena, migracije i troškova zelene tranzicije, te dobivenim mandatima nastoje ostvariti veći utjecaj na politiku EU-a.

Orbanu prijeti Tisza

Dok prema austrijskim anketama uoči parlamentarnih izbora 29. septembra FPO ima jasnu prednost, Orban se u Mađarskoj suočava s rastućom prijetnjom od nove opozicione stranke Tisza, koja je ovog mjeseca rekla da će se pridružiti EPP-u u Evropskom parlamentu.

-Danas stvaramo političku grupaciju koja će, po mom mišljenju, imati sjajan početak i vrlo brzo će postati najveća skupina europske desnice, rekao je Orban.

-To će se dogoditi za nekoliko dana, a onda je nebo granica, rekao je.

Nisu odgovarali na pitanja, ali je FPO rekao da će uskoro biti održana konferencija za novinare u Briselu ili Strasbourgu s drugim strankama koje će se pridružiti savezu.