Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska

Autobus naletio na krdo konja, jednog usmrtio. Vlasnici izrečena velika kazna

f_28645915_1280

U pravilu je tada teško utvrditi vlasništvo jer nemaju propisane čipove ni ušne markice. Tako je bilo i s konjem Nade Z. te je ona lako negirala vlasništvo

Ličanka Nada Z. morat će Autotransu d.d. iz Cresa platiti 4.764 eura odštete i još 1.244 eura sudskih troškova. Na taj način će im refundirati štetu koju su imali na autobusu naletjevši na njezinog konja 24. septembra 2021. u 20.05 sati na cesti kod Gospića u predjelu Ostrvica. Tako glasi nepravomoćna presuda Općinskog suda u Gospiću, piše Jutarnji.

Konji lutalice

Konji lutalice u Lici su veliki problem. Oni svojim vlasnicima donose značajnu dobit preko poljoprivrednih poticaja. Međutim, neki od njih su neodgovorni pa ih puštaju da tumaraju ličkim prometnicama. Tako prave ostalim poljoprivrednicima štetu na ljetini i ugrožavaju putnike na prometnicama.

U pravilu je tada teško utvrditi vlasništvo jer nemaju propisane čipove ni ušne markice. Tako je bilo i s konjem Nade Z. te je ona lako negirala vlasništvo. Ali, ovdje se dogodila nova okolnost. Vlasništvo nad životinjom je potvrdio susjed, jer je njemu ista životinja u više navrata dolazila na posjed.

VEZANI Crni vikend na bh. cestama, u tri nesreće poginulo sedam osoba

Vozač Autotransova autobusa je naletio na čitavo krdo konja, većinu je nekako uspio izbjeći, ali jednoga je udario frontalno. Životinju je usmrtio na mjestu događaja, na autobusu je nastala značajna materijalna šteta. Bio je, srećom prazan, te samo stoga nije bilo ozlijeđenih osoba.

Tužena Nada, koju je policija označila kao vlasnicu konja, pa k tome i osumnjičenicu u paralelnom prekršajnom postupku gdje je to također utvrđeno, tvrdila je da krdo konja nije bilo njezino. Njezinih deset grla za koje nema propisanu dokumentaciju, tvrdila je ona na sudu, drži u ograđenom prostoru, te da nikad životinje ne napuštaju ograđeni prostor bez nadzora.

Ali, njezin susjed Tomislav Z. bio je vrlo decidiran ustvrdivši da je preminuli konj bio njezin, da se radi o ždrijebetu starom oko 8 mjeseci koje je s kobilom tamnozelene boje često dolazilo u njegov šljivik jer su bili bez nadzora.

Odluka Suda

U korist tužene Nade svjedočila je njezina snaha, tvrdeći da je konje držala bez nadzora dok je na to nije upozorila policija, te da ih od tada drži u ograđenom prostoru, ali je sud taj iskaz ocijenio pristranim i dijelom kontradiktoran.

Ocijenio je tako Općinski sud u Gospiću da je tužena Nada bila vlasnica uginuloga konja, pa stoga mora platiti trošak štete koju je životinja počinila. Osim troška popravka vozila, morat će platiti i kaznu iz prekršajnog postupka. Naravno, ukoliko presudu potvrdi drugostupanjski sud.

Inače na istoj prometnici se slična nesreća, ujedno i najgora što se tiče naleta automobila na konje, dogodila u rujnu 2015. godine te je tada 41-godišnji vozač iz Senja izgubio život.