Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

povjerljivi dokumenti

Ukrajina promijenila vojne planove: SAD istražuje curenje tajnih podataka

340175400_2345085179002673_5977499796505766627_n

Službenici su rekli da širina tema koje sadrže dokumenti – od rata u Ukrajini do pitanja vezanih za Kinu, Bliski istok i Afriku upućuje na Amerikanca prije nego saveznika

Curenje povjerljivih vojnih dokumenta koji su objavljeni na društvenim mrežama uzbunilo je američke službe koje nastoje otkriti izvor za kojega pojedini stručnjaci za sigurnost sumnjaju da bi mogao biti netko iz SAD-a.

Službenici su rekli da širina tema koje sadrže dokumenti – od rata u Ukrajini do pitanja vezanih za Kinu, Bliski istok i Afriku upućuje na Amerikanca prije nego saveznika.

“Fokus je na tome da je ovo američko curenje”

“Sada je fokus na tome da je ovo američko curenje jer su brojni dokumenti bili samo u posjedu SAD-a”, rekao je bivši visoki zvaničnik Pentagona Michael Mulroy.

Američki zvaničnici rekli su da istraga koja je još u ranoj fazi ne isključuje mogućnost da su proruski elementi povezani s curenjem dokumenta, koje se smatra najozbiljnijim sigurnosnim propustom od 2013. kad je na WikiLeaksu objavljeno više od 700 hiljada dokumenata.

Ruske ambasade u Washingtonu i Kremlj nisu odgovorile na zahtjev za komentarom.

Dokumenti su krivotvoreni?

Dvojica američkih zvaničnika rekla su Reutersu u nedjelju kako ne isključuju mogućnost da su dokumenti krivotvoreni kako bi se zavelo istražitelje ili kako bi se širilo lažne informacije na štetu SAD-a.

Reuters navodi da nije potvrdio autentičnost dokumenata. Ali čini se da su neki podaci o procjeni žrtava na ratištu u Ukrajini promijenjeni kako bi se minimalizirao broj ruskih žrtava.

Američke obavještajne agencije i vojska ispituju koliko se često interno razmjenjuju osjetljivi dokumenti te razmatraju moguće motive curenja koje bi imao američki zavničnik ili skupina.

Nekoliko teorija

Istraga je usmjerena na nekoliko teorija – od nezadovoljnog zaposlenika do unutarnje prijetnje koja želi potkopati američke nacionalne interese.

Iako su povjerljivi dokumenti objavljeni prije nekoliko sedmica, o tome je prvi put izvijestio u petak New York Times.

Ukrajina promijenila vojne planove

Ukrajina je promijenila neke od svojih vojnih planova nakon curenja desetaka Pentagonovih dokumenata. To je rekao  izvor blizak ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom za CNN.

Dokumenti su dio obavještajnog materijala SAD-a i NATO-a. Procurili su u posljednjih nekoliko mjeseci, a pojavili su se na platformi društvenih medija Discord. U njima stoji procjena snage moskovskog ratnog stroja, no također sugeriraju kritične nedostatke ukrajinske vojske.

Dok su ukrajinski zvaničnici odbacili dokumente kao “lažne”, američki zvaničnici potvrdili su i New York Timesu i CNN-u da su dokumenti legitimni. Iako se čini da su neki od njih izmijenjeni.

Savjetnik šef Ureda predsjednika Ukrajine Mihajlo Podoljak na Telegramu je rekao kako vjeruje da se dokumenti “temelje na velikoj količini izmišljenih informacija” i da nemaju “nikakve veze s Ukrajinom pravi planovi.”

Dokumenti također otkrivaju da je SAD špijunirao predsjednika Zelenskog. To je duboko frustriralo ukrajinske dužnosnike, rekao je izvor blizak predsjedniku za CNN, prenosi Index.