Avijacija greškom nije unijela krivične podatke o napadaču u crkvi

kelly

Rukovodstvo američke ratne avijacije je saopćilo da istražuje zašto u državnu bazu podataka nisu unesene informacije o krivičnoj prošlosti napadača na crkvu u Texasu.

Bivšem avijatičaru, 26-godišnjem Devinu Patricku Kelleyu je 2012. godine suđeno pred vojnim sudom zbog nasilja u porodici, te mu je bilo zabranjeno posjedovanje i kupovina oružja, podsjeća BBC.

Međutim, prošle godine je on uspio kupiti pušku koju je u nedjelju upotrijebio u napadu na malu crkvu u okolini San Antonija.

Kelley je ubio 26 osoba i pobjegao s mjesta zločina. Kasnije je pronađen mrtav u svom automobilu.

Iz policije su kazali da je on preminuo od, kako se čini, rane od metka koju si je sam nanio nakon što je pobjegao od naoružanih prolaznika.

Jedan građanin je Kelleya ranio u nogu i torzo, rekao je za AP Freeman Martin, regionalni direktor teksaškog odjela za javnu sigurnost.

U saopćenju avijacije se navodi da “početne informacije sugerišu da Ured za specijalne istrage zračne baze Holloman nije unio Kelleyev prekršaj nasilja u porodici u bazu podataka Državnog informativnog centra o kaznenim djelima”, te da avijacija sada istražuje rukovanje Kelleyevim krivičnim dosjeom.

Guverner Texasa Greg Abbott ranije je rekao da Kelleyu nije smjelo biti dopušteno posjedovanje vatrenog oružja nakon što mu je ova savezna država odbila zahtjev za izdavanje dozvole za posjedovanje.

Joe Tackitt, šerif okruga Wilson, naveo je da je između 12 i 14 djece među ubijenima u napadu u Sutherland Springsu, gradiću 50 kilometara jugoistočno od San Antonija.

Najmlađa žrtva je imala samo jednu godinu.