Kalifornija

Avion s 240 Amerikanaca evakuiranih iz Wuhana preusmjeren u vojnu bazu: “Spremni na najgore”

virus

Američka vlada poslala je avion za evakuaciju 240 američkih diplomata i državljana iz kineskog grada Wuhana zbog koronavirusa. Avion je trebao sletjeti u Ontario u Kaliforniji, ali je u utorak kasno navečer preusmjeren u vojnu bazu u Riversideu, razlog još nije poznat

“Centar za kontrolu i prevenciju bolesti samo nas je obavijestio da će let biti preusmjeren u vojnu bazu. Nisu rekli razlog”, rekao je nadzornik okruga San Bernardino Curt Hagman za Daily Mail te dodao kako su spremni za najgore.

Putnici će morati proći kroz kontrolu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, pa će potom moći otputovati na svoja završna odredišta.

Broj smrtnih slučajeva od virusa nalik gripi popeo se s 26 na 132, a gotovo svi su se dogodili u provinciji Hubei, koje je glavni grad Wuhan, grad u kojem se prošli mjesec virus pojavio na tržnici divljim životinjama. Provincija središnje Kine koja broji oko 60 milijuna ljudi trenutno je u stanju potpune blokade.

Broj slučajeva u Kini trenutno premašuje brojku od 5327 ljudi koji su bili zaraženi SARS-om, virusom koji je 2002. i 2003. godine usmrtio oko 800 ljudi. Kao i druge respiratorne infekcije, širi se kapljicama iz kašlja i kihanja, s inkubacijom koja traje između jednog i 14 dana.

Oko 60 slučajeva prijavljeno je u 15 drugih zemalja, uključujući SAD, Francusku i Singapur. Aerodromi diljem svijeta pregledavaju putnike iz Kine i traže znakove bolesti.