Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

apel iz azovstala

Azov objavio fotografije iz čeličane: “Ovo su naši ranjeni borci, spasite ih!”

azovstal azov tw

Na Telegram kanalu jedinice Azov jučer je objavljena serija fotografija uz molbu međunarodnoj zajednici za pomoć

Borci Azova objavili su najnovije fotografije iz čeličane Azovstal koje prikazuju teške uslove u kojima trenutno žive, zarobljeni i ranjeni pod zemljom u Mariupolju, piše Guardiran.

Na Telegram kanalu jedinice Azov jučer je objavljena serija fotografija uz molbu međunarodnoj zajednici za pomoć.

“Cijeli civilizirani svijet mora vidjeti uvjete u kojima se nalaze ranjeni, osakaćeni branitelji Mariupolja i djelovati! U potpuno nehigijenskim uslovima, s otvorenim ranama zavijenim nesterilnim ostacima zavoja, bez potrebnih lijekova, pa čak i hrane.

Ukrajinski vojnik iz opkoljene čeličane Azovstal u Mariupolju govorio je o mučnim uvjetima u kojima se nalaze vojnici i civili.

Rekao je da preostali branitelji “snose teške žrtve” dok traju žestoki napadi Rusije.

Poručnik Ilja Samojlenko, pripadnik pukovnije Azov, rekao je za Sky News da je broj ozlijeđenih i poginulih vojnika “vrlo visok” i da vojnici zaslužuju odgovarajuću njegu.

“Niko nije očekivao da ćemo tako dugo izdržati protiv Rusa, ali mi se ipak borimo. Imamo velike, teške gubitke”, rekao je.

Ukrajinski dužnosnici vjeruju da je oko 100 civila ostalo u čeličani, ali Samojlenko je rekao da su, koliko on zna, svi evakuirani.

Dodao je da imaju “izuzetno ograničene resurse” i vjeruju da bi “svaki dan mogao biti naš posljednji”. “Naš život ne znači ništa, ali naša borba znači sve”, rekao je.