Globus

Izvještaji s ratišta

Nova faza rata: U toku velika protivofanziva koja bi mogla donijeti veliki preokret

11/05/2022
Foto: Twitter

Ukrajina je objavila da su njezine snage vratile pod svoj nadzor sela sjeverno i sjeveroistočno od Harkiva i počele kontraofenzivu koja bi mogla donijeti preokret i ugroziti rusku prednost

Institut za rat objavio je novi izvještaj o stanju na ratištu u Ukrajini.

“Ukrajinska protuofanziva sjeverno od grada Harkiva nastavila je uspješno potiskivati ​​ruske snage prema granici Rusije i Ukrajine tijekom 10. maja. Ukrajinske snage oslobodile su nekoliko gradova sjeverno od Harkiva”, navodi Institut.

“Bjelorusko ministarstvo obrane eskaliralo je svoje lažne tvrdnje o pripremama SAD-a i NATO-a za napad na Bjelorusiju. Najavljuju početak druge faze vojnih vježbi. Međutim, malo je vjerovatno da će se Bjelorusija pridružiti ratu u Ukrajini”, stoji u izvještaju.

“Bjeloruske vježbe, koje su koncentrirane na bjeloruske granice s Poljskom i baltičkim državama, a ne na Ukrajinu, vjerovatno su prvenstveno demonstrativne i signaliziraju kontinuiranu političku potporu Bjelorusije ruskom ratu u Ukrajini”, dodaje se.

Kjučni podaci Instituta:

– Napreduje ukrajinska protuofenziva u sjevernom Harkivu

– Bjeloruske vlasti optužuju NATO i SAD za prijetnju bjeloruskim granicama, ali je malo vjerovatno da će se Bjelorusija pridružiti ratu

– Ruske operacije oko Izjuma i dalje su u zastoju

– DNR i ruske snage pokušavaju postići kontrolu nad Mariupoljem

– Ruske snage u istočnoj Ukrajini nastavile su s pokušajima opkoljavanja područja Severodonjecka i navodno su iz Popasne stigle do administrativne granice Donjeck-Luhansk

– Ruske i ukrajinske snage nisu izvele značajnije napade na jugu.

Ukrajinska vojska oslobađa sela oko Harkiva

Ukrajina je objavila da su njezine snage vratile pod svoj nadzor sela sjeverno i sjeveroistočno od Harkiva i počele kontraofenzivu koja bi mogla donijeti preokret i ugroziti rusku prednost.

Tetjana Apačenko, zadužena za odnose s medijima u 92. mehaniziranoj brigadi, koja je glavna ukrajinska vojna formacija u tom području, potvrdila je da su ukrajinski vojnici zadnjih dana uspjeli vratiti pod svoj nadzor naselja Čerkaski Tiški, Ruski Tiški, Broščovu i Slobožanske sjeverno od Harkiva.

Savjetnik u ministarstvu obrane Jurij Saks rekao je da su ti uspjesi potisnuli ruske snage izvan dometa Harkiva, drugog po veličini grada u Ukrajini smještenog na sjeveroistoku koji je pod stalnim bombardiranjima otkako je ruska agresija počela 24. februara.

“Vojne operacije ukrajinskih oružanih snaga oko Harkiva, posebno sjeverno i sjeveroistočno od Harkiva, uspješna su priča”, rekao je. “Ukrajinska vojska uspjela je potisnuti te ratne zločince dalje od crte do koje doseže njihova artiljerija”, rekao je.

Protunapad kod Harkiva mogao bi biti signal nove faze rata u kojoj Ukrajinci kreću u ofanzivu nakon sedmica u kojima su ruski vojnici napadali artiljerijom, ali nisu uspjeli ostvariti veći napredak. Potiskivanjem ruskih snaga Ukrajinci bi mogli napasti linije opskrbe glavnih ruskih snaga.

“Oni pokušavaju presjeći linije opskrbe ruskih snaga jer je to zaista jedna od glavnih ruski slabosti“, rekao je Neil Melvin iz istraživačkog centra RUSI u Londonu.

“Ukrajinci se približavaju ruskoj granici. Tako da Rusi sada sve više gube teritorij koji su osvojili prvih dana na sjeveroistoku Ukrajine.”

Rusija bi mogla dominirati sjeverozapadnim Crnim morem

Rusija bi mogla dominirati sjeverozapadnim Crnim morem ako uspije učvrstiti svoju poziciju na Zmijskom otoku, pokazuje najnoviji britanski obavještajni izvještaj.

“Borbe se nastavljaju na Zmijskom otoku, a Rusija u više navrata pokušava ojačati svoju vojsku koja se tamo nalazi. Ukrajina je uspješno pogodila rusku protuzračnu odbranu i opskrbila brodove s bespilotnim letjelicama Bajraktar. Ruska plovila za opskrbu imaju minimalnu zaštitu u zapadnom Crnom moru nakon gubitka Moskve.

Ako Rusija učvrsti svoju poziciju na Zmijskom otoku sa strateškom protuzračnom odbranom i krstarećim raketama obalne obrane, one bi mogle dominirati sjeverozapadnim Crnim morem”, navodi se.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.