Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

otvoreni humanitarni koridori

Azov objavio snimke dronom iz Mariupolja, jako su potresni

mariuopolj

Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja da se stanovnicima dostave namirnice i osigura siguran prolazak civila, gradske vlasti su objavile da se lokalni prekid vatre poštuje te da je konvoj krenuo prema Zaporižji

Ukrajinski bataljon Azov, krajnje desničarska dobrovoljačka pješačka vojna postrojba, objavio je snimke dronom na kojima se vide razmjeri razaranja u gradu Mariupolju.

Kasno sinoć su objavljene satelitske snimke istočnog Mariupolja na kojima se vide požari i razrušene zgrade.

Civili su više od dva tjedna zatočeni u tom crnomorskom lučkom gradu koji je u okruženju ruskih snaga i u kojem su zalihe hrane pri samom kraju, objavile su ukrajinske vlasti. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja da se stanovnicima dostave namirnice i osigura siguran prolazak civila, gradske vlasti su objavile da se lokalni prekid vatre poštuje te da je konvoj krenuo prema Zaporižji.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič je ranije jučer kazao da je u Mariupolju od početka ruske agresije poginulo više od 2500 stanovnika. Arestovič tvrdi da prenosi brojke gradskih vlasti. Rusija ističe da ne cilja civile.

Otvoreno devet humanitarnih koridora za evakuaciju civila

U Ukrajini će danas biti odobreno otvaranje devet humanitarnih koridora za evakuaciju civila, potvrdila je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Veresuk.

“Kroz ove koridore biće dopremljena humanitarna pomoć koja se sastoji od desetina tona vode, lijekova i prehrambenih proizvoda iz grada Berdjanska, u Donjeckoj oblasti, do Mariupolja”, kazala je Versuk, napominjući kako je stanovnicima Mariupolja neophodna ova pomoć.

Po povratku će vozila humanitarne pomoći evakuisati žene i djecu iz Mariupolja u grad Zaporožje.

Veresuk je također napomenula da će civili iz mnogih sela u Kijevskoj regiji biti odvedeni u sigurna područja.