Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ban Ki-moon pozvao na “energetsku revoluciju”

ban ki moon

Pregovori o univerzalnom klimatskom sporazumu u ponedjeljak su  ušli u “veću brzinu” dok je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon zatražio od vlada da pokrenu “energetsku revoluciju” kako bi suzbili emisiju ugljen dioksida i izbjegli globalno zagrijavanje.

Ministri vanjskih poslova i okoliša pridružili su se pregovorima nakon što su nižerangirani pregovarači koji su se sastali prošle sedmice dogovorili nacrt sporazuma u vezi svih spornih pitanja koja su ostala neriješena.

Upozoravajući da “sat otklucava u pravcu klimatske katastrofe”, Ban je poručio ministrima da očekuje od njih da usvoje više od “polumjera”.

– Situacija traži sporazum koji bi donio transformacije. Vaš rad ovdje u ovoj sedmici mogao bi pomoći u iskorjenjivanju siromaštva, pokrenuti revoluciju čiste energije, osigurati radna mjesta, prilike i  nadu u bolje sutra – izjavio je čelnik svjetske organizacije, prenosi AP.

– Razvijene zemlje moraju pristati da preuzmu vodstvo, da preuzmu i veću odgovornost u skladu sa svojim kapacitetima – kazao je Ban.

Čelnica  UN-a  Christiana Figueres pozvala je ministre da dogovore sporazum “koji bi zaštitio najranjivije i pokrenuo svu snagu ljudske genijalnosti za dobrobit svih nas”.