Ban: Situacija na Korejskom poluotoku opasnija nego ikad

Ban_Ki_moon

Bivši generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon u utorak je pozvao relevantne strane da spriječe sukob na Korejskom poluotoku, dok se situacija sve više pogoršava.

Otkad je izbio Korejski rat, dešavali su se brojni preokreti i krize na ovom poluotoku, ali situacija je sada opasnija nego ikad, rekao je Ban na forumu u Seoulu koju je organizirala Asocijacija korejskih industrija, izvještava Xinhua.

Ovaj poluotok je tehnički još uvijek u ratu, jer je rat od 1950-53. završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Ban, koji se vratio u svoju domovinu ranije tokom ove godine nakon što je završio svoj 10-godišnji mandat kao čelnik UN-a, kazao je da je nuklearna kriza na Korejskom poluotoku dostigla najviši nivo opasnosti ikada.

Pyongyang je 3. septembra detonirao svoju šestu nuklearnu eksplozivnu napravu, najjaču koju je Sjeverna Koreja ikada testirala. Zvaničnici ove zemlje tvrde da se radi o hidrogenskoj bombi koja se može staviti na interkontinentalni balistički projektil.

Ratna retorika se nastavila između Pyongyanga i Washingtona nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da će “potpuno uništiti” Sjevernu Koreju, koja je zauzvrat upozorila SAD na najjaču kontramjeru u historiji.

Historija je pokazala, tvrdi bivši čelnik UN-a, da mnogi ratovi izbijaju slučajno, pored planiranih ratova.

– Slučajni sukob bi se svakako morao spriječiti jer ne pomaže nikome poput Južne Koreje, Sjedinjenih Država i Japana – smatra Ban.

Američke snage su na Korejski poluotok tokom vikenda poslale strateške bombardere B-1B s pacifičkog otoka Guam i lovce F-15C s Okinawe u Japanu.

Bombarderi i lovci su letjeli u međunarodnom zračnom prostoru iznad voda u blizini istočne obale Sjeverne Koreje, što je izazvalo žestoke reakcije Pyongyanga.