Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD razočarane odlukom Kurdske regionalne uprave da ide na referendum

bijela kuca

Glasnogovornica američkog State Departmenta Heather Nauert izjavila je da su Sjedinjene Američke Države (SAD) razočarane jednostranom odlukom Kurdske regionalne uprave na sjeveru Iraka da provede sporni referendum koji nema podršku međunarodne zajednice, javlja Anadolu Agency (AA).

Ističući da SAD neće dozvoliti da kontraverzni i bespravni referendum ugrozi tradicionalno dobre odnose sa narodima na sjeveru Iraka, Nauert je u pisanom saopćenju navela da će taj referendum dodatno produbiti nestabilnost i poteškoće s kojima su suočeni narodi u toj regiji.

U saopćenju se naglašava da SAD podržava jedinstven, federalni, demokratski i prosperitetan Irak, te je spreman pomoći u reformama ustava kako bi se zadovoljile potrebe naroda u Iraku.

Također se navodi da je odluka o referendumu opasna jer će ugroziti i odnose Kurdske regionalne uprave sa vladom Iraka i susjednim zemljama.

“Borba protiv terorističke organizacije ISIS u toj regiji i dalje traje i moguće je da će radikalne grupe pokušati zloupotrijebiti aktuelnu situaciju u Iraku”, poručila je Nauert.