Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika Britanija

Banda iz Bugarske ukrala 54 miliona funti pomoći. Ovo im je bila taktika

Foto: CPS

Istraga je krenula kada su u zahtjevima uočeni ista imena i adrese

Petero kriminalaca porijeklom iz Bugarske podnijelo je u Londonu više od 6000 lažnih zahtjeva za javni novac. Živjeli su luksuznim životom nakon što su od britanskog Univerzalnog kreditnog sistema, koji isplaćuje mjesečnu ispomoć, uzeli skoro 54 miliona funti.

Gjuneš Ali, Patricia Paneva, Stojan Stojanov, Cvetva Todorova i Galina Nikolov izvlačili su novac koristeći hrpu lažnih identiteta. Uz svaki zahtjev predali su drugačiji broj mobitela i niz lažnih dokumenata; poput ugovora o najmu, krivotvorene platne liste, krivotvorena pisma liječnika opće prakse, stanodavaca i zaposlenika.

Pronašli 750.000 funti gotovine

Ako bi im odbili zahtjev, oni bi pokušali ponovno sve dok ga nadležne institucije ne prihvate. U nekim slučajevima koristili su se stvarni podaci ljudi, koji su plaćali bandi kako bi podnijeli zahtjeve u njihovo ime.

Istraga je krenula kada su u zahtjevima uočeni ista imena i adrese. Policija je 5. maja 2021. tokom pretresa nekretnina i firmi bande zaplijenila više od 900 digitalnih uređaja i pronašla 750.000 funti gotovine skrivene u kovčegu ispod kreveta, piše The Sun.

Vlasti su kriminalcima zamrznule imovinu te oduzele automobile, uključujući Audi, dizajnersku odjeću, nakit i satove. Na Alijevom mobitelu pronađena je snimka na kojoj se vidi kako on baca novčanice na pod koje kupi jedna žena. Na kraju mu “igra” dosadi i on baca cijelu hrpu odjednom.

Ali je nakon pokretanja istrage pobjegao u Bugarsku, ali je izručen natrag u Ujedinjeno Kraljevstvo 25. veljače 2023. Nikolova (38), Stojanov (27), Todorova (52), Ali (33) i Paneva (26) izjasnili su se krivima na sudu u Wood Greenu. Kazne bi im trebale biti izrečene u maju.

“Straga su bile dodatne prostorije sa stolovima i računarima”

Ben Reid, tužitelj u Upravi za gospodarski, organizirani i međunarodni kriminal kazao je da se radi o vrlo ozbiljnom napadu na sistem pomoći u Ujedinjenom Kraljevstvu.

“Kada ste hodali cestom po Wood Greenu, vidjeli biste trgovinu na uglu i činilo bi se sve legitimnim”, rekao je Reid.

“Ušli biste kroz vrata i tamo bi bile police s hranom i pićem. No, straga su bile dodatne prostorije sa stolovima i računarima. Banda je iz tih prostorija podnosila tisuće lažnih zahtjeva”, dodao je.