Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banda kupovala maloljetnice iz BiH za krađe u Španiji, Francuskoj i Italiji (VIDEO)

spanija

Španska policija uhitila je u Barceloni 16 članova bande koja je iz Bosne i Hercegovine krijumčarila žene i djecu te ih prisiljavala da pljačkaju u podzemnoj željeznici i turističkim mjestima po Španiji, na jugu Francuske i u Italiji, priopćila je u ponedjeljak policija u Madridu.

“Klan Bošnjakinja”, organizacija sastavljena od nekoliko porodica, trgovala je mladim ženama i maloljetnicama, razmjenjujući ih za oko 5.000 eura (10.000 KM), pa ih slala u različite gradove u pljačku, navela je nacionalna policija na svojoj internetskoj stranici.

Agenti su pronašli devet maloljetnica, “neškolovanih, u žalosnim higijenskim i zdravstvenim uvjetima”. One su prokrijumčarene iz BiH pomoću lažnih dokumenata, a u Španiji su džeparile u podzemnoj željeznici i frekventnim mjestima gdje je puno turista. Neke od žena bile su poslane na jug Francuske i u Italiju s istim zadatkom. Uhićeni pripadnici bande slali su ih ondje gdje bi procijenili da mogu ostvariti najveću dobit kupujući i prodajući žene u tu svrhu.

Policija napominje kako je banda bila uspostavljena po patrijarhalnoj osnovi, odnosno na vrhu je bio muškarac koji je zapovijedao. Ispod njega su bile dvije grupe, jedna sastavljena od muškaraca, a druga od žena. Dok su muškarci bili posvećeni krađama u kojima je bila potrebna sila, kao prilikom pljački automobila, žene su nadzirale maloljetnice obučavajući ih kako džepariti. Maloljetne djevojke bi bile poslane ranim jutrom u turističke zone, a sav plijen bi davale organizaciji.

U podzemnoj željeznici su djelovale kooridinirano s podijeljenim ulogama, napominje policija. Dvije žene bi se primaknule žrtvi stvarajući privid gužve dok bi joj treća iz džepova ili torbe vadila novčanik, mobitel ili druge vrijednosti. Ona bi nakon toga u prolazu predala plijen drugoj ženi, koja bi ga predavala šefu bande, koji je određivao koliko svaki dan moraju donijeti.

Agenti su prilikom hapšenja u dvjema kućama pronašli brojne lažne dokumente, 5.000 eura u gotovini, a otkrivena su i dva automobila.

Dnevne novine El Mundo, pozivajući se na izvor u policiji, pišu da je jedan od šefova 44-godišnji Hasim Sejdić, koji se ovime bavio od 2000. godine u različitim evropskim gradovima. On je bio na čelu klana koji je s ostalim klanovima, odnosno porodicama, razmjenjivao žene za pljačku. Sejdić je uhapšen u četvrti Trinitat Vella u Barceloni 14. novembra, zajedno sa suprugom i sinom, te se od tada nalaze u zatvoru. Novine La Vanguardia iz Barcelone napominju da su privedeni Demila Gubić i Fado Gubić. Agenti sumnjaju da je trgovano sa šesnaestero žrtava, od beba do 17-godišnjakinja, navodi El Mundo.

https://www.youtube.com/watch?v=j1Cer1JyR-U

Sejdić je nekoliko maloljetnika kupio pored Rima, u romskom naselju, a u Barcelonu su prevezeni redovnim trajektnim linijama, navodi El Mundo. Kupljene su od porodica porijeklom iz Hrvatske, Makedonije i BiH, čija djeca žive u ekstremnom siromaštvu.

Posljednjih mjeseci je u Španiji uhapšeno više žena s hrvatskim pasošima prilikom pljački stanova i kuća. Osoba sa suda u Madridu, koja je zamolila da ostane neimenovana, rekla je Hini kako je ranije više skupina istog porijekla operiralo po zemlji te da su već ranije optužene Romkinje porijeklom iz BiH.

Dvije neimenovane žene su uhićene tokom novembra prilikom obijanja brave stana u centru Zaragoze, grada na sjeveroistoku zemlje, a istražni sudac im je odredio pritvor sumnjajući kako pripadaju bandi kriminalaca koja obija stanove. Tjedan dana ranije je policija u primorskom gradu Valenciji uhitila još sedam osoba s hrvatskim i talijanskim putovnicama u dobi od 16 do 22 godine, optuženih za pljačke kuća.

U kolovozu su u južnim španskim gradovima Murciji i Cartageni bile uhapšene dvije žene s hrvatskim putovnicama u dobi od 19 i 20 godina zbog sličnih pljački.