Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužiteljstvo Brčkog podiglo dvije optužnice zbog korupcije

BiH

brcko_tuziteljstvo

Tužiteljstvo Brčko distrikta priopćilo je kako je podiglo dvije optužnice protiv šest fizičkih i jedne pravne osobe kojima ih tereti za više kaznenih djela iz oblasti korupcije

U prvom slučaju za zloporabu službenog položaja ili ovlasti optuženo je pet osoba odgovornih za izvođenje, nadzor i tehnički prijem građevinskih radova izvedenih 2008.godine na jednom stambeno-poslovnom objektu u Brčkom.

U odvojenom slučaju su još dvije osobe, među kojima i visokorangirana državna službenica Vlade Distrikta, optužena za nesavjestan rad i krivotvorenje službene isprave radi plaćanja neizvršenih javnih radova u Distriktu 2013. godine.

U prvom slučaju, zbog sumnje da su na izgradnji stambeno-poslovnog objekta u ulici Alekse Šantića iskoristili svoje službene ovlasti, kako bi na štetu stanara izvođaču radova pribavili imovinsku korist, Tužiteljstvo Distrikta optužilo je šefa gradilišta Slobodana Vukovića, nadzornog organa Ivana Katića, predsjednicu komisije za tehnički prijem objekta Gordanu Trifković i člana te komisije Biljanu Savić.

Oni se terete da su, svako u okviru svojih ovlasti, sačinili dokumentaciju kojom su potvrdili valjanost izvedenih radova, iako su znali da na predmetnom objektu nije izvedena vanjska fasadna termoizolacija predviđena glavnim projektom.

Na ovaj način stanarima je prouzročena materijalna šteta, a izvođaču radova „Gas Petrol“ d.o.o. Brčko imovinska korist u ukupnom iznosu od 104.538,08 KM. Izvođač radova, kao pravna osoba, optužen je zbog raspolaganja imovinskom koristi pribavljenom izvršenjem ovog kaznenog djela.

U drugom slučaju, zbog sumnje na slične nezakonitosti, ali pri izvođenju javnih radova koje su omogućile njihovo plaćanje u opsegu većem od izvedenog, optuženi su šef pododjela za poljoprivredu u Vladi Distrikta Ferhat Ćejvanović i odgovorna osoba izvođača radova Janko Josipović.

Tužiteljstvo stavlja na teret Ćejvanoviću da je, postupajući kao nadzorni organ za radove po ugovoru za nasipanje poljskog puta u mjesnoj zajednici Dubrave, bez kontroliranja kvantiteta i kvaliteta izvedenih radova, potpisao dokumentaciju kojom je potvrdio da su radovi u cjelosti izvršeni, iako to nije bio slučaj.

Plaćanjem za neizvršene radove na osnovu te dokumentacije i računa izvođača radova pričinjena je imovinska šteta Distriktu u iznosu od 6.076,57 KM. Drugooptuženi Josipović tereti se da je u svojstvu šefa gradilišta, imenovanog od strane izvođača radova „Agip“ d.o.o. Brčko, sačinio ispravu s podacima o izvedenosti radova u znatno većem opsegu od stvarnog stanja.

Po okončanju istraga ovih slučajeva korupcije, počinjene na štetu građana odnosno lokalnog proračuna, Tužiteljstvo Brčko Distrikta BiH podiglo je i nadležnom sudu dostavilo optužnice protiv ukupno sedam osoba. Sudskim potvrđivanjem optužnica u fazi prethodnog saslušanja potvrđena je osnovana sumnja da su Vuković, Katić, Trifkovićeva, Savićeva, Ćejvanović i Josipović počinili kaznena djela za koja se terete, odnosno da je pravna osoba „Gas Petrol“ d.o.o. odgovorna za kazneno djelo za koje je optužena, navodi se u priopćenju iz brčanskog Tužiteljstva.