Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Barcelona tone u neizvjesnu noć: Španska policija ulazi u grad (VIDEO)

katalonija_spanci

Kako javlja El Pais, na glavnom trgu u starom dijelu Barcelone okupilo se oko 17.000 osoba, pristalica nezavisnosti. Okupljanje je počelo minutom šutnje za sve poginule u borbi za katalonsku neovisnost.

Protivnici otcjepljenja od Španije skupili su se na ulicama Barcelone omotani španskim zastavama.

Prolazeći gradom uzvikivali su kako su protiv otcjepljenja.

Prolazeći uz zgradu u kojoj je smješten Radio Katalonija, razbili su nekoliko stakala na zgradi, za što je Radio već najavio kako će ih tužiti.

Došlo je i do prvih sukoba.

Sukobili su se s lokalnom katalonskom policijom, tzv. Mososima, dok su pozdravili ulazak španske policije u grad.

Oni su u Barcelonu ušli u kombijima spuštenih prozora, pružili su ruke okupljenima i pozdravili ih.

Protivnici nezavisnosti, kojih prema snimcima i izvještajima ima u velikom broju na ulicama, su prošli kraj njih i pozdravili ih rekavši kako su oni njihova policija.

Kako javlja El Pais, došlo je i do prvih sukoba, kada su protivnici otcjepljenja prolazili uz jedan klub u kojemu je potom došlo do naguravanja. Kako javljaju, jedna osoba je ozlijeđena.

Gradovi diljem Katalonije počeli su u popodnevnim satima uklanjati španske zastave sa svojih vijećnica.

Girona, grad čiji je gradonačelnik od 2011. do 2016. bio katalonski predsjednik vlade Carles Puigdemont, među prvima je u zanosu maknula zastavu države od koje se želi odvojiti, a to isto učinio je i gradić Sabadell nedaleko Barcelone.

“Gradska vijećnica Sabadella miče špansku i evropsku zastavu. Dobrodošla republiko!”, objavila je na Twitteru lokalna grupa Crida per Sabadell.

U gradu Vicu je gradonačelnik Isaac Peraire također objesio katalonsku zastavu koja simbolizira nezavisnost.

Premijer Španije, Marriano Rajoy, raspustio je katalonski parlament i raspisao izbore za 21. decembar. To su ovlasti koje mu daje danas aktivirani članak 155. španskog Ustava.

Prve mjere koje će poduzeti španska vlada je micanje s funkcije katalonskog predsjednika vlade Carlesa Puigdemonta, potpredsjednika vlade Oriola Junquerasa te ostalih savjetnika, odnosno ministara katalonske vlade, rekao je Rajoy na konferenciji za medije u Madridu.

Njihov posao će preuzeti španska ministarstva, a Madrid će preuzeti i upravljanje nad katalonskom policijom te će raspustiti katalonske delegacije u svijetu, tzv. “katalonska veleposlanstva” u svijetu.

Špansko državno tužilaštvo objavilo je kako će iduće sedmice početi pravni postupak protiv katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta zbog pobune pošto je u petak katalonski parlament proglasio neovisnost.