britanski premijer

BBC: Boris Johnson podnosi ostavku

The Andrew Marr Show
Prime Minister Boris Johnson arrives at Media City in Salford, to appear on the BBC1 current affairs programme, The Andrew Marr Show. Picture date: Sunday October 3, 2021.

Izbor novog čelnika Konzervativne stranke održat će se ovog ljeta, kako bi novi vođa torijevaca bio postavljen do stranačke konferencije u oktobru

Boris Johnson odstupit će s mjesta čelnika Konzervativne stranke nakon što je izgubio podršku svojih ministara i zastupnika, ali će ostati premijer do jeseni, javlja BBC.

Izbor novog čelnika Konzervativne stranke održat će se ovog ljeta, kako bi novi vođa torijevaca bio postavljen do stranačke konferencije u oktobru.

Britanski premijer Boris Johnson ranije je odbacio zahtjeve za ostavkom u svom kabinetu i u cijeloj Konzervativnoj stranci, iako je nekoliko dužnosnika dalo ostavke i iako se sučio sa nekioliko skandala u posljednje vrijeme.

Nekoliko ministara Johnsonove vlade od najvećeg povjerenja posjetili su ga u srijedu u njegovom uredu u Downing Streetu, rekavši mu da odstupi nakon što je izgubio povjerenje svoje stranke. Međutim Johnson se umjesto toga odlučio boriti za svoju političku karijeru i otpustio jednog od dužnosnika kabineta, Michaela Govea, prenose britanski mediji.

Rijetkost je da premijer ostane na dužnosti suočen s tolikim pritiskom svojih kolega iz kabineta.

Do jutros četiri su ministra dala ostavke, posljednji među njima je ministar za Sjevernu Irsku Brandon Lewis koji je rekao Johnsonu u svojoj ostavci da se “prošla tačku s koje nema povratka”.

– Ne mogu žrtvovati svoj lični integritet kako bih branio stvari onakvima kako sada stoje – rekao je on, prenosi Associated Press.

Otprilike 40 nižih vladinih dužnosnika također je dalo ostavke zbog načina kako je postupio po pitanju optužbi za nedolično seksualno ponašanje višeg dužnosnika, što je bilo posljednje u dugom nizu pitanja zbog kojih se konzervativni zastupnici osjećaju nelagodno.