Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

analiza intervjua

BBC: Ove izjave Lavrova nisu tačne

lavrov ss

Dana 24. februara ruske snage započele su sveobuhvatni napad na Ukrajinu, ciljajući mjesta diljem zemlje

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dao je veliki intervju za BBC, a oni su provjerili valjanost nekih njegovih tvrdnji u vezi s ratom u Ukrajini.

Slijede neki od njegovih navoda.

“Uvlačenje Ukrajine u NATO bio je kriminalni čin”

U slučaju da Ukrajina postane članica NATO-a, savez bi je bio dužan braniti od napada Rusije ili drugih protivnika. NATO nije rasporedio nikakve borbene trupe u Ukrajinu, ali se suradnja produbila od 2014.

Članice NATO-a podržale su Ukrajinu opremom i obukom nakon ruske aneksije Krima, a strani vojni treneri bili su prisutni u zemlji.

“Jasno je da Ukrajina nije članica NATO-a, mi to razumijemo”, rekao je još u ožujku ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Nismo napali Ukrajinu, proglasili smo specijalnu vojnu operaciju”

Dana 24. februara ruske snage započele su sveobuhvatni napad na Ukrajinu, ciljajući mjesta diljem zemlje. Početkom marta Rusija je donijela zakon prema kojem je objavljivanje “lažnih informacija” o tome što radi ruska vojska kažnjivo s do 15 godina zatvora.

U praksi to znači kaznu za prijavljivanje bilo čega što dovodi u pitanje narativ Kremlja o njegovoj kampanji u Ukrajini. Mediji u Rusiji imaju zabranu da to nazivaju “ratom” ili “invazijom”. Potrebna službena terminologija je “specijalna vojna operacija”.

“Prema međunarodnom pravu, plaćenici nisu priznati kao borci”

Zakoni o ratu iz Ženevske konvencije daju “borbeni imunitet” ratnim zarobljenicima. Plaćenici (strani borci koji nisu dio regularne vojske, angažirani za poduzimanje vojnih operacija) nisu obuhvaćeni ovom zakonskom zaštitom.

Lavrov je govorio o dvojici Britanaca koji su zarobljeni u istočnoj Ukrajini. Obojica muškaraca žive u Ukrajini od 2018. Njihove obitelji kažu da su dugogodišnji pripadnici ukrajinske vojske i da ih stoga treba zaštititi. Strani državljani koji su pripadnici oružanih snaga druge zemlje imaju prava kao ratni zarobljenici u slučaju da budu zarobljeni, prenosi Index.