Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zmijski otok

BBC: U toku je ključna bitka, ukoliko je Rusi dobiju slijedi velika prijetnja za NATO

ukr mapa

Rusija tvrdi da je Ukrajina pretrpjela katastrofalne gubitke u neuspjelom pokušaju da povrati otok. Ukrajina inzistira da je svoju kampanju ograničila na napade na objekte na otoku i brodove. Bitka nije gotova

Odmah na početku ruske agresije na Ukrajinu Zmijski otok je dobio vitalni i gotovo mitski status u ratu. Ovaj neupadljiv, stjenoviti izdanak u Crnom moru zauzela je Rusija i postao je bojno polje strateške vrijednosti, piše BBC.

Rusija tvrdi da je Ukrajina pretrpjela katastrofalne gubitke u neuspjelom pokušaju da povrati otok. Ukrajina inzistira da je svoju kampanju ograničila na napade na objekte na otoku i brodove. Bitka nije gotova.

“Ako ruske trupe uspiju zauzeti Zmijski otok i uspostaviti svoje sustave protuzračne odbrane dugog dometa, kontrolirat će more, kopno i zrak u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora i na jugu Ukrajine”, rekao je ukrajinski stručnjak Oleh Ždanov za BBC.

Zato je ruski vodeći brod Moskva doplovio tamo nekoliko sati od početka rata, govoreći ukrajinskim vojnicima na otoku da se predaju. Otok je zauzet, ali nekoliko sedmica kasnije Moskva je potopljena. Gubitak Moskve značio je da ruski opskrbni brodovi na otoku sada imaju minimalnu zaštitu, kažu britanski obavještajci, iako bi, ako uspije konsolidirati svoju poziciju, Rusija mogla dominirati velikim dijelom Crnog mora.

Prijetnja Ukrajini, njezinim susjedima i NATO-u

Pojačana ruska prisutnost u na otoku mogla bi biti pogubna za Ukrajinu, strateški i ekonomski. Ukrajina je već morala zatvoriti svoju luku u Odesi, obustavivši izvoz vitalnog žita, ali Ždanov strahuje da bi se otok mogao koristiti i kao druga linija bojišnice.

“Ako Rusi uspiju instalirati sisteme protuzračne odbrane dugog dometa, tada će moći obraniti svoju eskadrilu, koja može doći do obale Ukrajine”, kaže. To bi također dalo ruskim postrojbama priliku da probiju u Pridnjestrovlje, odcijepljeni teritorij Moldavije pod ruskom kontrolom, koji se nalazi u susjedstvu Ukrajine i nedaleko od Odese.

Međutim, Zmijski otok je samo 45 km (28 milja) udaljen od obale Rumunije, koja je dio NATO-a.

Britanski mornarički analitičar Jonathan Bentham vjeruje da bi ruski zračni raketni sistem S-400 na otoku bio “velika promjena u igri”. Ako bi Rusija uspjela rasporediti raketni sistem, ne samo da bi Odesa bila ugrožena, nego bi i južni bok NATO-a bio ugrožen, upozorava rumunski historičar Dorin Dobrincu.

“Ovo je vrlo važno za rumunsku vladu i narod, ali i za cijeli savez. Rusija bi imala kapacitet uništiti gradove i vojne kapacitete na istoku našeg teritorija”, dodaje.

NATO je od početka rata pojačao granice Rumunije, poslavši belgijske i francuske snage. No postoje i veliki ekonomski rizici za Rumuniju. Zmijski otok nalazi se blizu ušća rijeke Dunav, koja ocrtava granicu Rumunije s Ukrajinom. Rumunija crnomorska luka Constanta nije daleko na jugu i prima kontejnerske brodove koji više ne mogu ploviti do Odese.

Historija Zmijskog otoka

Ruski vojno-politički analitičar Aleksandar Mihajlov rekao je da bi postrojbe na Zmijskom otoku mogle biti u poziciji kontrolirati promet u sjeverozapadnom Crnom moru i delti Dunava – ulazu u jugoistočnu Evropu.

“Ako postoji vojna baza ili vojna infrastruktura, bilo bi moguće blokirati brodove koji ulaze i izlaze iz rijeke”, rekao je ruskim medijima.

Historijski gledano, Zmijski otok bio je rumunska teritorija sve dok 1948. nije ustupljen Sovjetskom Savezu, koji ga je koristio kao radarsku bazu. Kako je Rumunija do 1989. bila pod sovjetskim utjecajem, Bukurešt je prihvatio dogovor.

Ukrajina je preuzela kontrolu s krajem komunizma, a 2009. Međunarodni sud pravde odredio je teritorijalne granice otoka, dajući Rumuniji gotovo 80% epikontinentalnog pojasa pored otoka, a Ukrajini ostatak.

Zmijski otok nije samo od strateške koristi jer je ovaj dio Crnog mora bogat resursima ugljikovodika – pa haška presuda znači da obje zemlje posjeduju rezerve nafte i plina. Možda se čini da je to mala gromada stijena s malo očite vrijednosti, ali njezina je sudbina glavni element ruskog rata, piše BBC, prenosi Index.