Globus

razmjena zarobljenika

Ukrajina dala novu ponudu Rusiji, iz opkoljene čeličane se javio drugi čovjek Azova

12/05/2022
Foto: Azov

Kijev se paralelno počeo pripremati za svoje prvo suđenje za ratne zločine zarobljenom ruskom vojniku

Ukrajina je ponudila oslobađanje ruskih ratnih zarobljenika u zamjenu za sigurnu evakuaciju teško ozlijeđenih boraca zarobljenih unutar čeličane u razrušenom gradu Mariupolju.

Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla je da su u toku pregovori o oslobađanju ozlijeđenih boraca koji se nalaze u Azovstalu, posljednjem bastionu ukrajinskog otpora u Mariupolju. Rekla je da postoje različite opcije, ali “nijedna nije idealna”.

Kijev se paralelno počeo pripremati za svoje prvo suđenje za ratne zločine zarobljenom ruskom vojniku.

Ukrajinski kapetan, drugi čovjek Azova, Svjatoslav Palamar, koji se nalazi u opkoljenoj čeličani Azovstal u Mariupolju, izjavio je u srijedu za CNN kako vjeruje da su svi civili koji se sklanjaju unutar tvornice sada vani – uz upozorenje da je zbog stalnog bombardiranja teško dati potpunu procjenu situacije u tom velikom objektu.

“Ako govorite o samoj tvornici Azovstal, onda civili za koje smo znali, civili koje smo imali sa nama, civili o kojima smo se brinuli, oni nisu s nama. Uspjeli su napustiti pogon. A što se tiče – ne mogu vam sa sigurnošću reći, možda postoji još neko niže na teritoriju jer nijedna međunarodna organizacija ni u jednom trenutku nije došla niti je imala pristup da dođe i procijeni situaciju”, rekao zamjenik komandanta ukrajinske jedinice Azova Palamar je za CNN.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.