Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Belgija izručila Francuskoj “čovjeka sa šeširom”

Mohamed_Abrini

Belgija je Francuskoj izručila Mohameda Abrinija,”čovjeka sa šeširom” i bombaša iz napada na briselski aerodrom u prošloj godini, radi ispitivanja zbog napada u Parizu iz 2015. godine, saopćio je u ponedjeljak ured saveznog tužioca.

Abrini je uhapšen u Bruxellesu u aprilu prošle godine zbog sumnje da je bio umješan u briselske napade 22. marta i u ubistva u Parizu, za koje je odgovornost preuzela radikalna grupa Islamska država.

– U okviru istrage povezane s napadima u Parizu 13. novembra 2015., Mohamed Abrini je predan francuskim pravosudnim vlastima na period od jednog dana – navodi u saopćenju ured tužioca.

Portparol ureda Eric Van Der Sypt izjavio je za AFP da je odluka zasnovana na “obostranim sporazumima” dvije zemlje.

– Nije neuobičajeno da se osumnjičeni za razne slučajeve preda na jedan ili na nekoliko dana – kazao je Van Der Sypt.

Belgijski istražitelji navode da su bombaši, koji su na briselskom aerodromu i u stanici metroa ubili ukupno 32 osobe, iz iste briselske ćelije koja je orkestrirala napade u Parizu u novembru 2015. u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Abrini, nazvan “čovjek sa šeširom” nakon što je snimljen na sigurnosnim kamerama, pobjegao je s aerodroma ne detonirajući svoju bombu u koferu nakon što su njegovi saučesnici Najim Laachraoui i Ibrahim El Bakraoui detonirali svoje, ubivši 16 ljudi i sebe.

Nekoliko izvora bliskih istrazi pod belgijskim vodstvom izjavili su za AFP da su trojica bombaša koji su napali putnike prema Sjedinjenim Državama također imali za cilj ruske i jevrejske mete na aerodromu.

– To saznanje navelo nas je kasnije na istrage, uključujući i Abrinijevo navodno priznanje – izjavio e izvor iz američkih agencija za provođene zakona za AFP.

Američki izvori tvrde kako su uvjereni da su štandovi za čekiranje putnika na letovima za Sjedinjene Države, Izrael i Rusiju bili mete napada.

Abrini ima istorijat sitnog kriminalca koji je odrastao u nemirnom briselskom kvartu Molenbeek sa Salahom Abdeslamom, jedinim preživjelim iz grupe koja je izvela pariške napade.