Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Belgija: Podignuta optužnicu protiv muškarca zbog učešća u terorističkim napadima

belgija policija

U Belgiji je podignuta optužnicu protiv muškarca zbog učešća u terorističkim napadima koji su se prošlog petka desili u Parizu, u kojima je ubijeno najmanje 130 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Muškarac, čiji identitet zasad nije otkriven, jedna je od pet osoba koje su privedene tokom sinoćnje racije u Briselu. Dvije su osobe puštene na slobodu, dok su još dvije i dalje pod istragom.

Preostalih 15 osoba, koje su privedene tokom jučerašnjeg dana i racija diljem Brisela, također su puštene na slobodu.

Belgijske vlasti su danas saopćile da će zadržati najviši stepen pripravnosti u Briselu koji je proglašen u subotu, nakon nedavnih terorističkih napada u Parizu. Najkraće do sljedećeg ponedjeljka će ostati na snazi sigurnosne mjere u cilju suzbijanja mogućeg terorističkog napada u toj zemlji.

Pojačane mjere sigurnosti u Briselu provode se, jer je nekoliko napadača koji su ubili 130 ljudi u nedavnom terorističkom napadu u Parizu živjelo upravo u tom belgijskom gradu, uključujući i glavnog organizatora pariskog napada Abdelhamida Abaaouda. On je u srijedu ubijen u policijskoj akciji u Parizu.

Vojnici i policajci patroliraju ulicama, a ispred važnih zgrada nalaze se u pripravnosti i vojna vozila. Iako je početak radne sedmice, ulice su danas bile skoro potpuno prazne.

Uposlenici federalne belgijske vlade, NATO-a i institucija Evropske unije mogu raditi od kuće ukoliko to žele. Neke privatne firme su također svojim uposlenicima saopštile da mogu raditi od kuće.

Prema podacima Ujedinjenih nacija za 2014. godinu, u omjeru prema ukupnom broju stanovnika, Belgija je članica Evropske unije koja ima najviše državljana na ratištima u Siriji i Iraku.