Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka vlade

Belgija ponovo otvara pozorišta i kina

Belgija_Bruxelles_koronavirus_Xinhua (1) (1)

Promjena pravila stupa na snagu od četvrtka

Belgijska vlada je u srijedu ponovo dopustila otvaranje kina i pozorišta nakon što je sud suspendirao njihovo zatvaranje naloženo prije sedam dana kako bi pokušao zaustaviti porast zaraze varijantom koronavirusa omikron.

Odluka Državnog vijeća ne odnosi se na kina, ali vlada je rekla da bi se i ona mogla ponovo otvoriti jer rade pod istim uslovima kao i pozorišta.

Premijer Alexander De Croo, ministri i regionalni čelnici susreli su se u srijedu putem video veze prije nego što je De Croo objavio da će pravila biti promijenjena, javlja Reuters

Pozorštima, kinima i koncertnim dvoranama bilo bi dopušteno primati publiku do 200 ljudi odjednom, pod uslovom da budu dozvoljena samo sjedeća mjesta i uz obavezno nošenje maske, a ulazak bi bio dopušten samo s COVID certifikatom kako bi se dokazalo da je osoba vakcinisana, negativna na koronu ili je nedavno prebolila virus.

Promjena pravila stupa na snagu od četvrtka.

Ostala zatvorena mjesta, kao što su kockarnice i kuglane, ostat će zatvorena.

De Crooova vlada i regionalni čelnici odlučili su prošle sedmice zatvoriti kina i pozorišta te održavati sportske događaje bez prisustva publike, dok su barovi, restorani, teretane mogli nastaviti kao i prije.