Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog inflacije

Češka prestaje isplaćivati plate državnim službenicima

Prag_ceska fena (1)

Zamrzavamo plate za državne administrativne radnike i za nas same – rekao je ministar za rad i socijalna pitanja Marian Jurecka na konferenciji za novinare

Nova češka vlada desnog centra zamrznut će plate državnim službenicima i smanjiti ranije najavljena povećanja plata za druge radnike, dok nastoji smanjiti budžetski jaz usred naleta inflacije, rekli su ministri u srijedu.

Vlada, imenovana ranije ovog mjeseca, obećala je smanjenje deficita centralne vlade u 2022. ispod 300 milijardi kruna (13,66 milijardi dolara), u odnosu na 380 milijardi koliko je predviđala prethodna vlada, javlja Reuters.

– Zamrzavamo plate za državne administrativne radnike i za nas same – rekao je ministar za rad i socijalna pitanja Marian Jurecka na konferenciji za novinare.

– Našli smo kompromis tako da će ključne profesije na prvoj liniji fronta, kao što su socijalne službe i zdravstvo, nastavnici, ljudi u vojsci, ipak dobiti malo povećanja – dodao je on.

Smanjenje je signal namjere da se ostvare uštede, ali je samo djelić ukupne ambicije štednje, pri čemu je zamrzavanje smanjilo potrošnju centralne vlade za oko 4,7 milijardi kruna u odnosu na prethodne planove.

Nastavnici će dobiti povećanje plata od dva posto, a zdravstveni radnici i radnici u socijalnim službama izloženi pandemiji koronavirusa dobiće povećanje od šest posto. Vojno osoblje i policajci dobiće povećanje mjesečne plate za 700 kruna.

Vlada će pripremiti i zakon o zamrzavanju plata političarima za narednu godinu.

Inflacija je porasla na šest posto u novembru, a očekuje se da će porasti na oko osam posto početkom 2022. jer je skok cijena energenata u kombinaciji s prekidima u lancu snabdijevanja i problemima u tržištu rada.