Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Belgijska policija pronašla stan u kojem se pripremao napad na Pariz

pariz

Belgijska policija u jednom je stanu u Bruxellesu pronašla tri prsluka za moguću upotrebu u samoubilačkim napadima, tragove eksploziva i otisak prstiju jednog od počinitelja napada u Parizu Salaha Abdeslama, otkrili su danas tužitelji, a prenosi AFP.

Dokazi u stanu u kvartu Schaerbeek pronađeni su tokom potrage 10. prosinca, priopćili su iz ureda saveznog tužitelja, ne navodeći zašto su detalje objavili tek sada.

“U okviru istrage otvorene nakon pariških napada savezni tužitelj potvrđuje da je tokom pretrage kuće provedene 10. decembra u stanu na trećem spratu, Rue Berge u Schaerbeeku, pronađen materijal koji se može koristiti za izradu eksploziva, kao i tragovi TATP-a”, rekao je tužitelj.

Belgijsko državno tužilaštvo navodi da su pronađeni ostaci eksploziva TATP i tri ručno izrađena pojasa koji su možda rabljeni za prijenos eksploziva. Sve to pronađeno je u pretresu stana 10. decembra u ulici Berge.

“Ovaj je stan iznajmljen pod lažnim identitetom osobe koja je već u pritvoru vezana uz ovaj slučaj”, stoji u saopštenju.

Belgijski su tužitelji rekli i kako se vjeruje da je stan u Bruxellesu korišten kao mjesto za pripremu eksploziva za napade u Parizu, javlja AP.

Policija još traga za 26-godišnjim Abdeslamom, za kojega sumnja da je sudjelovao u napadima, a zatim je stupio u vezu s prijateljima u Belgiji koji su ga preko francuske granice vratili do Bruxellesa. Abdeslam je francuski državljanin, ali je rođen u Bruxellesu.

Vjeruje se da je unajmio vozilo marke VW Polo u Belgiji, koje je poslije bilo pronađeno blizu koncertne dvorane Bataclan u kojoj su napadači pobili 89 osoba. No Abdeslam je unajmio i vozilo Renault Clio te rezervisao dvije hotelske sobe izvan Pariza prije napada. Nije potpuno jasna uloga koju je odigrao u napadima u kojima se eksplozivom raznio njegov brat Brahim.

Sumnja se da je vođa skupine bio Abdelhamid Abaaoud, belgijski državljanin, ubijen zajedno sa svojom rođakinjom Hasnom Aitboulahcen u razmjeni vatre s policijom pet dana nakon napada kada je policija upala u stan u Parizu gdje su se skrivali i bilo jako naoružani.