Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izrael

Benjamin Netanyahu ponovo premijer, njegova desničarska vlada položila zakletvu

Benjamin Netanyahu Speaks To The Press In A Polling Station In Jerusalem
Foto: DEBBIE HILL/NEWSCOM/Pixsell

Članovi njegove nove vlade su stranke poput Religijskog cionizma i Jevrejske snage, grupacija koje se protive palestinskoj državnosti i čiji su čelnici doseljenici sa Zapadne obale, u prošlosti, agitirali protiv izraelskog pravosudnog sistema, njegove arapske manjine i prava LGBT osoba

Benjamin Netanyahu je još jednom položio zakletvu kao izraelski premijer, vrativši se na vlast na čelu krajnje desne vlade koja je najavila širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali te provođenje drugih politika koje nailaze na kritike u Izraelu i u svijetu, javlja BBC.

Netanyahu, 73-godišnji politički veteran koji je već ranije postao najdugovječniji izraelski premijer, a kojem se sudi zbog navodne korupcije, pokušao je smiriti zabrinutost oko pitanja građanskih prava i buduće diplomatije pod njegovim blokom nacionalističkih i vjerskih stranaka s kojima je osigurao parlamentarnu većinu nakon izbora 1. novembra.

Članovi njegove nove vlade su stranke poput Religijskog cionizma i Jevrejske snage, grupacija koje se protive palestinskoj državnosti i čiji su čelnici doseljenici sa Zapadne obale, u prošlosti, agitirali protiv izraelskog pravosudnog sistema, njegove arapske manjine i prava LGBT osoba.

Netanyahu je više puta obećao da će promovirati toleranciju i težnju miru. U parlamentu je rekao da je njegov glavni prioritet “okončanje izraelsko-arapskog sukoba”, uz osujećivanje iranskog nuklearnog programa i jačanje izraelskih vojnih kapaciteta.

Protivnici su mu pritom dobacivali da je “slabić”. Oni smatraju da je Netanyahu za osiguravanje novih partnera morao sklopiti skupe dogovore, nakon što su ga centrističke stranke bojkotirale zbog problema s pravosuđem.

Nova vlada osigurala je 63 od mogućih 120 ruku na potvrdnom glasanju u Knessetu, a potom je položila zakletvu.

Palestincima je Netanyahuov izbor kabineta pogoršao ionako sumornu perspektivu, s porastom nasilja i širenjem jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, na teritorijama na kojima se nadaju izgraditi buduću palestinsku državu.

Netanyahuova konzervativna stranka Likud u svojim je smjernicama za vladu rekla da će “promovirati i razvijati naselja” na zemlji na koju “jevrejski narod ima isključivo i nepobitno pravo”.

Većina svjetskih sila ta naselja izgrađena na ratom osvojenoj zemlji smatra ilegalnim.