Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

na dvije sedmice

Beograd zbog korone proglasio vanrednu situaciju

Beograd: Od danas ponovo rade kafići i restorani

Prema službenoj statistici, 17. juna registrirano 76 zaraženih, a samo tokom ove sedmice zabilježila je u srijedu 272, a u četvrtak 359 novozaraženih

Beograd će, zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom, proglasiti vanrednu situaciju na najmanje dvije sedmice, najavili su u petak gradonačelnik srbijanske prijestolnice Zoran Radojičić i njegov zamjenik Goran Vesić.

Nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u četvrtak navečer priopćio da se od petka na subotu iza 23 sata zatvaraju noćni klubovi, kafići i restorani na splavovima, uvode kazne za prekršitelje koji ne nose maske u zatvorenom prostoru i u javnom prijevozu, te bi odluke danas Vlada trebala i službeno usvojiti.

Vučić je rekao kako bi on, da se samo njega pita, zatvorio i Beograd i uveo sedmodnevni policijski sat s obzirom na veliki broj novozaraženih u glavnom gradu.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da će gradski štab danas proglasiti izvanrednu situaciju u prijestolnici.

Kako prenosi RTS, bit će donesena i odluka o tri nove mjere – zabrani okupljanja više od 100 osoba u zatvorenom prostoru, uz fizičku udaljenost osoba od 1,5 metra, odnosno 500 na otvorenom, te zabrana rada noćnih klubova.

Radojičićev zamjenik Vesić je za TV Prva rekao da će izvanredna situacija u srbijanskom glavnom gradu trajati bar sljedeće dvije sedmice, što “daje mogućnost da se ograniče neka prava”.

Vanredna situacija zbog povećanog broja zaraza proglašena je ranije i u Novom Pazaru, Vranju, Kragujevcu, Ivanjici i Tutinu.

Vučićeva najava o zatvaranju svih studentskih domova u Beogradu potaknula je u četvrtak navečer prosvjede više od hiljadu studenata iz nekoliko domova, koji su se okupili ispred Skupštine Srbije u centru Beograda.

Studenti su, protestujući do kasno u noć, zatražili da se poništi odluka o zatvaranju domova i da se studentima koji su zaraženi koronavirusom omogući dodatni rok za polaganje ispita.

Od ministra obrazovanja Mladena Šarčevića zahtijevali su da dođe na njihov protest te da ispuni te zahtjeve te su najavili kako će, u suprotnome, protest biti radikaliziran.

Srbijanski predsjednik ocijenio je sinoć da je Beograd “trenutno najveći epidemiološki problem u Srbiji” jer “s 22,7 posto ukupnog stanovništva zemlje, ima 82,5 posto ukupnog broja zaraženih”, prenosi Hina.

On je najavio da će javna okupljanja u zatvorenom prostoru biti ograničena na 100 ljudi, a vani do 500 ljudi, uz obavezno nošenje zaštitnih maski i poštivanje fizičke udaljenosti.

Srbija od 16. juna , a poglavito nakon izbora održanih 21. juna, bilježi kontinuirani rast broja novozaraženih na dnevnom nivou.

Tako je, prema službenoj statistici, 17. juna registrirano 76 zaraženih, a samo tokom ove sedmice zabilježila je u srijedu 272, a u četvrtak 359 novozaraženih.

Ukupno je u Srbiji od početka epidemije 6. marta registrirano 15.195 oboljelih i 287 umrlih.