Globus

ambasador BiH u Japanu

Berjan: Članovi posade na kruzeru ponovno testirani, bh. državljanin dobro

25/02/2020

S obzirom na to da inkubacija virusa traje do 14 dana, a da su članovi posade obavljajući redovne aktivnosti na kruzeru najviše bili izloženi riziku od zaraze, svi moraju ostati u novom karantinu dodatnih 14 dana

Svi članovi posade na kruzeru ‘Diamond Princess’ kompanije ‘Australia Carnival’ su ponovo testirani na prisustvo koronavirusa prije četiri dana, a među njima i državljanin BiH. On je u dobrom psihofizičkom stanju i trenutno mu ništa ne nedostaje. Održavamo svakodnevan kontakt – potvrdio je Feni ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan.

Pojasnio je da se testiranje obavlja uzimanjem uzorka brisom grla.

– Praksa japanske strane jeste da se obavještavaju samo pozitivno testirane osobe koje odmah iskrcavaju i uz velike mjere zaštite transportuju do bolnice. Ukoliko se testirana osoba ne obavijesti u roku od tri dana smatra se da nije zaražena koronavirusom – kazao je Berjan.

S obzirom na to da inkubacija virusa traje do 14 dana, a da su članovi posade obavljajući redovne aktivnosti na kruzeru najviše bili izloženi riziku od zaraze, svi moraju ostati u novom karantinu dodatnih 14 dana.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.