Globus

Franziska Giffey

Berlin će dobiti prvu izabranu gradonačelnicu

27/09/2021

Berlinom trenutno upravlja koaliciona vlada koju predvodi SPD, zajedno sa tvrdolinijaškim lijevo orijentiranom strankom Die Linkeom i Zelenim, podsjeća dpa

Prijestolnica Njemačke, Berlin, dobiće prvu izabranu gradonačelnicu Franzisku Giffey, a preliminarni rezultati pokazuju da su njeni socijaldemokrati pobijedili Zelene.

Berlinom, gradom od 3,7 miliona stanovnika, samo jednom je na kratko vladala žena. Od 1947. do 1948. godine, socijaldemokratkinja Louise Schroeder vodila je administraciju grada kao vršilac dužnosti gradonačelnika.

S prebrojanih 99 posto glasova, SPD vodi sa 21,4 posto glasova, dok Zeleni i njihova glavna kandidatkinja, Bettina Jarasch, imaju 18,9 posto glasova.

Berlinom trenutno upravlja koaliciona vlada koju predvodi SPD, zajedno sa tvrdolinijaškim lijevo orijentiranom strankom Die Linkeom i Zelenim, podsjeća dpa.

Kršćanski demokrati desnog centra (CDU) bili su na trećem mjestu, a na ovogodišnjim izborima ostvarili su neke od najgorih rezultata od 2016. godini sa osvojenih 18,1 posto.

Međutim, brojčano i dalje postoji mogućnost da stvore koaliciju, a Kai Wegner iz CDU-a rekao je da je njegova stranka imala za cilj ukidanje trenutne berlinske koalicije.

Giffey, bivša državna službenica, već se proslavila u glavnom gradu kao načelnica okruga Neukoelln.

Od 2018. do maja ove godine, 43-godišnja Giffey je bila savezna ministrica za porodična pitanja. Ona je podnijela ostavku zbog skandala s plagijatom oko doktorskog rada, a Slobodni univerzitet u Berlinu joj je oduzeo titulu doktoranta u junu.

Oko 2,45 miliona ljudi imalo je pravo glasa u Berlinu. Ali nije sve prošlo glatko kada je u pitanju glasanje. Neki glasački listići su nestali, a Berlinski maraton izazvao je kašnjenja.

Neka biračka mjesta ostala su otvorena duže nego što je planirano, izvještava dpa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.