BiH

velika tragedija

Ubijena djeca svake godine ljetovala u Neumu: “Povazdan plačem”

26/09/2021

Muzika je utihnula i u neumskim kafićima. Sumorno nedjeljno poslijepodne. Tuga u ožalošćenoj porodici, ali i po gradu

Kad su dječica ljetos bila u Neumu kod bake i djeda, niko ni u najcrnjim mislima nije mogao naslutiti da će to biti njihov posljednji dolazak. Zla sudbina koju im je namijenio njihov otac u trenutku pomračenja uma zauvijek je otrgnula sedmogodišnje blizance i četverogodišnjeg dječaka iz majčina zagrljaja, ali i zagrljaja bake, djeda i ujaka, koji su se svaki put iznova radovali njihovu dolasku u Neum.

Neum je u nedjelju bio gotovo pust grad, tek su se rijetki prolaznici, nešto domaćih i malo više gostiju, mogli sresti po neumskim ulicama. Grad se zatvorio i tuguje, suosjeća s porodicom ubijenih mališana. Muzika je utihnula i u neumskim kafićima. Sumorno nedjeljno poslijepodne. Tuga u ožalošćenoj porodici, ali i po gradu, piše Slobodna Dalmacija.

– A šta ću vam reć. Povazdan plačem. Otkad sam čula da su djeca ubijena, niti jedem niti pijem – rekla nam je novinarima Slobodne Dalmacije starija gospođa u Neumu.

– Koliko čovjek može poludjeti da ubija vlastitu djecu – dodala je.

– Jutros sam bila u crkvi, molila sam za tu jadnu djecu. I za njihovu majku, da joj Bog dadne snage da izdrži ovu bol – rekla je gospođa koja se predstavila kao Marija.

Djed ubijene dječice ugledni je građanin Neuma, vlasnik prestižnog hotela. Svi ga poznaju, kako njega tako i porodicu, pa je tuga tim i veća. Na plaži ispred hotela kupa se nekolicina stranaca, uglavnom Poljaka. Čuli su za tragediju i suosjećaju s ožalošćenom porodicom.

Prodavačice u okolnim prodavnicama i suvenirnicama odmahuju rukama.

– Tragedija i šta drugo reći – kažu nam kratko.

Neke od njih poznavale su djecu, viđali su ih na plaži s bakom. Kažu da oca monstruma nisu zamijetile. Uglavnom su djeca bila s mamom, bakom i djedom po majci.

– Neum vam je mali grad, šta nas ovdje ima. Svako svakoga poznaje. Ma vidjela sam ljetos djecu. Kako su bila krasna, lijepo odgojena, poslušna. Baki i djedu bili su velika radost. A vidite danas kolika je tuga opasala tu porodicu – rekla je jedna susjeda porodice iz neumskog naselja Surdup.

Neslužbeno saznaju da će i posljednji ispraćaj ubijene djece biti u Neumu.

– Pa gdje će ih pokopati nego ovdje. Šta ih više veže za Zagreb, a Neum su toliko voljeli – dodala je susjeda iz naselja Surdup.

Svi s kojima su razgovarali po neumskim ulicama samo nijemo odmahuju rukama i vrte glavom. Ne mogu vjerovati da je porodicu Krešić zadesila takva tragedija.

– Majku sam im poznavala dok je bila srednjoškolka. Kasnije je otišla u Zagreb studirati, završila je ekonomiju i radila je u turizmu. Čula sam da se udala za nekog Austrijanca i sad ova tragedija. A roditelji su joj divni ljudi. Daj im, Bože, snage da izdrže – dodala je.

U Neumu pozdravljaju odluku načelnika da se na dan pokopa u čitavoj općini proglasi dan žalosti.

– To su ovi naši anđeli zaslužili. Samo tako im možemo odati posljednju počast i da počivaju u miru Božjem u ovom hercegovačkom kamenu – jednoglasni su u Neumu.

Majka ubijene djece radila je kao menadžer u turizmu, na mjestu voditeljice odjela MICE (Meetings, Incentives, Conferences and Exhibitions) u jednom uglednom hotel-resortu u Dubrovniku.

Komentari

Autor: Slobodna Dalmacija

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.