Globus

Berlusconi spreman da ponovo bude italijanski premijer

18/01/2018

Bivši premijer Silvio Berlusconi izjavio je u četvrtak kako je spreman da ponovo predvodi Italiju ukoliko mu Evropski sud za ljudska prava ukine zabranu obavljanja javne dužnosti.

Nakon ostavke u 2011. u jeku skandala zbog njegovog privatnog života i zbog akutne dužničke krize, milijarderski medijski mogul ponovo se vratio u politiku. On sada predvodi koaliciju desnog centra koja u anketama javnog mnijenja ima najviše šansi za formiranje vlade nakon izbora zakazanih za 4. mart.

Koalicija, ipak, nema zajedničkog kandidata za premijera a 81-godišnji Berlusconi nije ranije nagovještavao da će biti spreman da preuzme čelništvo nad vladom.

Berlusconi je osuđen za utaju poreza u 2011. i shodno tome oduzeto mu je mjesto u gornjem domu parlamenta, Senatu, i zabranjeno mu je obavljanje javnih dužnosti do 2019. godine, u odluci čije je poništenje tražio od Evropskog suda.

– Bude li mi ponuđena ta dužnost, ukoliko stigne presuda iz Strasbourga koja poništava odluku Senata da me izbaci, ne mislim da bih je mogao odbiti – izjavio je on za La7 televiziju.

Priznao je kako smatra da je “malo vjerovatno” da će sud u Strasbourgu donijeti presudu prije italijanskih izbora. Suci su počeli razmatrati argumente u njegovom slučaju tek u novembru i to bi moglo potrajati mjesecima.

Berlusconijev glavni koalicijski partner, čelnik antiimigrantske Sjeverne lige Matteo Salvini, jasno je stavio do znanja kako želi da bude premijer.

Berlusconi je, međutim, odbacio tu mogućnost.

– Nasilni desni centar, kakav on zastupa, mogao bi završiti kao predmet interesa ministarstva unutrašnjih poslova – kazao je.

Uprkos tome, osoba bliska Berlusconiju izjavila je kako izgleda da on ne želi još jedan premijerski mandat i sugerirao je da će on ostati na čelu svoje stranke Forza Italia i podržat će drugog kandidata da predvodi vladu.

– Nemam osjećaj da on želi da obavlja novi premijerski mandat – izjavio je izvor, koji je tražio da ne bude imenovan, prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.