Bivši italijanski premijer

Berlusconiju dijagnosticirana dvostruka upala pluća, hitno prevezen u milansku bolnicu

berlusconi

Berlusconi (83) je prebačen u milansku bolnicu San Raffaele u četvrtak navečer, dva dana nakon šo je njegova stranka Forza Italia objavila da ima koronavirus

Bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi primljen je u bolnicu nakon što je testiran pozitivno na koronavirus, i dijagnosticirana mu je rana faza dvostruke uopale pluća, javila je u petak italijanska novinska agencija ANSA.

Dvostruka ili bilateralna upala pluća zahvata oba plućna krila i dijagnosticirana je kod brojnih pacijenata hospitaliziranih zbog zaraze s COVID-19.

Berlusconi (83) je prebačen u milansku bolnicu San Raffaele u četvrtak navečer, dva dana nakon šo je njegova stranka Forza Italia objavila da ima koronavirus.

– Nakon pojave nekih simptoma, Berlusconi je primljen u bolnicu, u okviru mjera predostrožnosti – navodi Forza Italia u kratkom saopćenju, dodajući da njegovo stanje “nije razlogom zabrinutosti”.

TV stanica Sky Italia javila je da on nije u jedinici intenzivne njege, ali navodi da ima poteškoća s disanjem.

Berlusconi je podvrgnut velikoj operaciji srca prije četiri godine i prekinuo je sa svim javnim pojavljivanjima nskon što je pandemija koronavirusa pogodila Italiju u februaru, provodeći dva mjeseca restriktivnih mjera u vili koju posjeduje jedna od njegovih kćerki na jugu Francuske.

On se testirao na kronavirus nakon što je proveo dio augusta u svojoj vili na mediteranskom otoku Sardiniji, koji je zabilježio naglo povećanje broja zaraženih tokom ljetne turističke sezone.

Kada je njegova stranka u srijedu objavila njegovu bolest, navela je da on nema nikakvih simptoma. Berlusconi se nakon toga putem video linka obratio svojim pristalicama u četvrtak popodne i priznao da je imao groznicu, ali da je ona prošla.

– Više nemam nikakve groznice, želim uvjeriti sviju da sam prilično dobro – kazao je on.

Italija, jedna od najteže pogođenih evropskih zemalja s epidemijom COVID-19, s više od 270.000 potvrđenih slučajeva zaraze i 35.500 preminulih, suzbila je epidemiju nakon vrhunca broja zaraženih i preminlih u martu i aprilu.

Te cifre porasle su, međutim, u augustu, dok eksperti za to okrivljuju okupljanja povezana s odmorima i noćni život, prenosi Reuters.