Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bez dogovora o primirju u Jemenu

Tribal gunmen loyal to Yemeni President Hadi

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda (UN) u Jemenu Ismail Valed Seyh Ahmed kazao je da tokom pregovora u Ženevi nisu postigli dogovor o primirju u Jemenu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ističe da su se “veoma približili dogovoru, ali da nije postignut”.

Specijalni izaslanik UN u Jemenu Ismail Valed Seyh Ahmed

Ahmed je govoreći na konferenciji za medije održanoj u Uredu UN-a u Ženevi kazao da je veliki uspjeh što su sve strane došle u Ženevu te da je to pozitivan odgovor na pregovore koji će biti vođeni u budućnosti.

Naglasio je da je u Jemenu “dramatična humanitarna situacija” te da će uložiti dvostruke napore za primirje, posebno u ramazanu.

“Naša vrata su otvorena za nastavak pregovora svih strana”, poručio je Ahmed. Kazao je da ukoliko pregovori budu nastavljeni da zajedno mogu doći do dogovora o primirju te naglasio da je optimističan o tom pitanju.

Prema njegovim riječima, još nije utvrđen datum za naredne pregovore te da će Jemenci donijeti odluku o tome da li će ili neće nastaviti pregovore o primirju. Međutim, dodaje Ahmed, dat će sve od sebe da do sljedećih pregovora bude uspostavljen humanitarni prekid vatre.