Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najveći broj stranih ratnika u Siriji i Iraku iz Francuske i Belgije

isil

U Izvještaju o terorizmu Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za prošlu godinu navedeno je da je najveći broj ratnika na strana ratišta otišlo iz Francuske i Belgije, javlja Anadolu Agency (AA).

[pull_quote_right]U izvještaju SAD-a je navedeno da je Turska tranzitna zemlja za strane ratnike[/pull_quote_right]

Kako navode, Evropa je izložena prijetnjama od stranih ratnika koji ratuju u redovima ISIS-a, Nusre i drugih terorističkih organizacija.

U izvještaju je obuhvaćena Evropa, a ističu da strani ratnici već predstavljaju prijetnju za ovaj kontinent.

Veliki broj stranih ratnika, navodi se u Izvještaju, odlazi iz Francuske i Belgije. Prema izvještaju, zemlje “izvori” koje šalju ratnike u Siriju i Irak su Albanija, Kosovo i BiH.

Navodi se i to da su strani ratnici koji se iz Sirije i Iraka vrate u matičnu zemlju odgovorni za terorističke napade u Evropi.

U izvještaju SAD-a je navedeno da je Turska tranzitna zemlja za strane ratnike te da je povećana saradnja ove zemlje sa zemljama koje se navode kao zemlje izvori za slanje stranih ratnika u Siriju i Irak u smislu da su intenzivirali kontrole putnika i otežali stranim ratnicima prelazak preko granice.

Naime, evropske zemlje mogu poslužiti kao primjeri za borbu protiv terorizma diljem svijeta. Tako se ističu napori Francuske u Zapadnoj Africi, Španije u Sjevernoj Africi i Sahari kao i Danske u Afganistanu.