Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oko 80 hiljada vjernika na Brdu džamija

brdo dzamija

Deseci hiljada vjernika stigli su u petak na Brdo džamija, treće sveto mjesto islama u istočnom Jerusalemu radi prve velike ramazanske molitve.

Vjernici su dolazili uz vanredne mjere izraelskih vlasti uvedene povodom ramazana. Istočni Jerusalem je palestinski dio Jerusalema koji je Izrael pripojio i okupirao.

Glasnogovornica izraelske policije Luba Samri je izjavila da je oko 80.000 vjernika stiglo na Brdo džamija u petak radi prve molitve u mjesecu posta, koji obilježava prvo otkrice Kur'ana proroku Muhamedu.

Glasnogovornica je izjavila da je 48.000 vjernika stiglo sa Zapadne obale. Običnim petkom ih bude nekoliko hiljada.

– Oko 500 Palestinaca je stiglo iz pojasa Gaze koji je pod izraelskom blokadom – izjavio je zvaničnik organa ministarstva odbrane zaduženog za koordiniranje izraelskih aktivnosti na palestinskim teritorijima.

Kretanje Palestinaca od Zapadne obale do istočnog Jerusalema odvijalo se pod rigoroznim sigurnosnim mjerama. Vjernici moraju imati dozvole, proći kroz kontrole i zid razdvajanja pod visokim nadzorom.

Povodom ramazana, izraelske vlasti su poduzele mjere da olakšaju kretanje produživši vrijeme otvaranja kontrolnih prelaza.