Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prva krivična prijava protiv banke u Sloveniji zbog “švicaraca”

svicarac-kredit-duznici.jpg

Advokat slovenske klijentice Hypo banke za čiji je kreditni ugovor u švicarskim francima utvrđeno da sadrži krivotvorenu izjavu kojom je stranka pristala na valutni rizik podnio je u njeno ime tužbu protiv banke, te od policije zatražio da tom slučaju da prioritet.

“Potrebno je utvrditi koliko je takvih slučajeva s krivotvorenim potpisima klijenata banaka, ali i utvrditi jesu li uprave banaka svojim službenicima davali takve navode”, rekao je prilikom podnošenja prijave odvjetnik Robert Preinninger za Slovensku televiziju.

On uz to traži da policija odmah uđe u banke i zaplijeni dokumentaciju koja bi mogla sadržavati krivotvorene ugovore na štetu klijenata.

U Sloveniji je oko 10.000 kreditnih ugovora izdanih u švicarskim francima, a računa se da su banke odobrile ukupno oko 800 milijuna rizičnih kredita u švicarskoj valuti.

Interese zaduženih u francima brani udruga “Frank” u koju se učlanilo nekoliko tisuća dužnika. Ona tvrdi da banke prilikom sklapanja ugovora iz špekulativnih razloga nije obavještavala klijente o potencijalnom valutnom riziku i sumnja da je dobar dio izjava kojim su zaduženi izjavili da su upoznati s rizikom krivotvoren, odnosno da su ih potpisali službenici banaka.