potvrđeno

Biće upućen prijedlog Višem sudu u Beogradu da “slučaj Vranj” ustupi pravosudnim organima BiH

Slika 2-Tadic -Dolovac-Stanojkovic-15-10-2021. (1)

S obzirom da se radi o pritvorskom predmetu očekuje se hitno postupanje Višeg suda u Beogradu

U Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srbije, održan je sastanak glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić sa saradnicima, Republičke javne tužiteljice Republike Srbije Zagorke Dolovac i Tužiteljice za ratne zločine Republike Srbije Snežane Stanojković.

Tužiteljica za ratne zločine Republike Srbije Snežana Stanojković upoznala je glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić i delegaciju Bosne i Hercegovine da je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo optužnicu br KTO-5/21 protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 144. KZ SRJ.

Na temelju propisa kojima se regulira regionalna saradnja između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovora između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, Tužilaštvo za ratne zločine će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu Odeljenju za ratne zločine, za ustupanje krivičnog gonjenja u navedenom predmetu pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

S obzirom da se radi o pritvorskom predmetu očekuje se hitno postupanje Višeg suda u Beogradu.

Ovaj događaj predstavlja veliki iskorak u saradnji u predmetima ratnih zločina između Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju regionalne saradnje u svim predmetima a naročito predmetima ratnih zločina. Dogovoreno je da će oba tužilaštva skupa pregledati sve predmete i razmjeniti sve neophodne informacije, kako bi oštećeni bili sigurni da će predmeti biti rješeni na profesionalan način, bez obzira u kojoj zemlji se postupak vodi.

Ovakav način rada, kao i regionalnu saradnju u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, je podržao i glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) Serge Brammertz na posljednjoj regionalnoj konferenciji održanoj u Beogradu 20.-21. septembra 2021. godine.