BiH

svečana ceremonija

Mitrović: Most kod Gradiške jedan od važnijih infrastrukturnih projekata u BiH

15/10/2021

Mihotić je iskazao svoje zadovoljstvo spajanjem mosta Gradiška koji je izuzetno važan i za bosanskohercegovačku i za hrvatsku stranu

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović je sa državnim sekretarom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Tomislavom Mihotićem i šefom Sektora za kooperaciju pri Delegaciji Evropske unije u BiH Stefanom Ellerom prisustvovao svečanoj ceremoniji spajanja mosta preko rijeke Save kod Gradiške.

Istakao je da je taj most jedan od važnijih infrastrukturnih projekata koji trenutno provodimo u Bosni i Hercegovini.

– Čekali smo više od 10 godina da spojimo dvije obale, a sada će nas most povezati sa Evropskom unijom i mrežom evropskih cestovnih koridora. Upravo zato ću danas zvanično podnijeti inicijativu, koja je već pokrenuta u julu na ministarskom sastanku u Ljubljani, da prijelaz sa bh. strane bude zajednički, odnosno integrirani granični prijelaz. To bi omogućilo da se policijske, carinske i druge kontrole obave na jednoj strani, uz samo jedno zadržavanje. Inicijativu ćemo uputiti Evropskoj komisiji, Prometnoj zajednici i Republici Hrvatskoj, od koje već imamo saglasnost. Integrirani prijelaz bio bi od koristi i za hrvatsku stranu jer bi smanjio njihove troškove izgradnje a granični prijelaz bi se, uz manje modifikacije, stavio što prije u punu funkciju – naglasio je Mitrović.

Mihotić je iskazao svoje zadovoljstvo spajanjem mosta Gradiška koji je izuzetno važan i za bosanskohercegovačku i za hrvatsku stranu.

– Osim što će još bolje spojiti Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, most će olakšati i ubrzati prijelaz granice. Njegov značaj je utoliko veći jer se spaja na koridor koji predstavlja transverzalnu vezu srednje Evrope i Jadranskog mora. Ovakvi projekti su izuzetno važni za razvoj privrede obiju zemalja, a tome će pridonijeti i nedavno otvoren most Svilaj. Izgradnja svih ovih mostova svjedoči o nastavku zajedničke saradnje i još jačem međusobnom povezivanju Hrvatske i Bosne i Hercegovine – kazao je Mihotić.

Kako je istakao Ellero, most Gradiška jedan je od 13 investicionih grantova koji je odobrila Evropska unija vrijednosti više od 225 miliona eura. Dodao je da će Unija nastaviti aktivno podržavati taj projekt i razvoj Koridora Vc, potičući tako regionalnu saradnju i bolje veze s EU.

Most Gradiška spojit će bh. autocestu s planiranom brzom cestom s hrvatske strane koja bi išla od granice s Bosnom i Hercegovinom preko Virovitice i Okučana do granice s Mađarskom.

Radovi na izgradnji mosta koštali su 19,5 miliona eura, dok su usluge nadzora u iznosu od 1,8 miliona eura podjednako finansirali Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Hrvatske ceste.

Za realizaciju tog projekta Bosna i Hercegovina je koristila UMTS sredstva iz programa posebne namjene i WBIF grant sredstva, a Republika Hrvatska vlastita i bespovratna sredstva fondova Evropske unije, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.