Globus

„brzina je sigurnost“

Biden: Amerikanci se povlače iz Afganistana 31. augusta

08/07/2021

Biden je također naglasio opravdavanje svoje odluke da okonča američke vojne operacije, čak i dok talibani ostvaruju rapidno napredovanje u značajnim dijelovima zemlje

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u četvrtak da će se američka vojna misija u Afganistanu zaključiti 31. augusta, rekavši „brzina je sigurnost“ dok Sjedinjene Države privode kraju skoro 20-godišnji rat.

– Mi nismo došli u Afganistan da gradimo naciju. Afganistanski čelnici trebaju se okupiti i djelovati prema budućnosti – izjavio je Biden u govoru.

Biden je također naglasio opravdavanje svoje odluke da okonča američke vojne operacije, čak i dok talibani ostvaruju rapidno napredovanje u značajnim dijelovima zemlje.

Napor na dodatnom pojašnjavanju svog promišljanja o Afganistanu, dolazi u vrijeme dok su zvaničnici njegove administracije u više navrata pokušali da opravdaju okončanje sukoba odlukom koju je Biden donio nakon što je zaključio da je to „rat koji se ne može dobiti“i da „tu nema vojnog rješenja“.

– Koliko još hiljada američkih kćeri i sinova ste spremni da rizikujete? Ja neću poslati još jednu generaciju Amerikanaca u Afganistan bez ikakvog razumnog očekivanja drugačijeg ishoda – izjavio je Biden onima koji pozivaju na produženje američke vojne operacije, prenosi Associated Press.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.