Globus

video poziv

Biden i Putin duže od dva sata razgovarali o tenzijama oko Ukrajine

07/12/2021

Razgovor ruskog i američkog lidera organiziran je u trenutku eskalacije napetosti oko Ukrajine s gomilanjem ruske vojske u blizini njene granice

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden razgovarali su putem video poziva o tenzijama oko Ukrajine i drugim temama, javlja Anadolu Agency (AA).

Razgovor ruskog i američkog lidera organiziran je u trenutku eskalacije napetosti oko Ukrajine s gomilanjem ruske vojske u blizini njene granice.

Iz Bijele kuće je saopćeno da je završen razgovor koji je trajao dva sata i minut.

Iz Washingtona nisu još otkrili detalje razgovora, a iz Kremlja su najavili da će uskoro objaviti prve minute tog susreta.

Osim napetosti oko Ukrajine, očekivalo se da će Putin i Biden razgovarati i o aktivnostima NATO-a i da će Biden pozvati Putina na diplomatsko rješavanje nesuglasica te ga upozoriti na moguće ekonomske posljedice u slučaju eskalacije krize.

Uporedo s tim, iz Bijele kuće je saopćeno da će Biden o današnjem razgovoru s Putinom telefonski razgovarati s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, italijanskim premijerom Mariom Draghijem i britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

Biden je i jučer razgovarao s tim evropskim liderima i najavio nastavak konsultacija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.