Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VEĆ BIO u sarajevu

Biden izabrao Michaela Murphyja za sljedećeg ambasadora u BiH

Veteran američke službe za vanjske poslove sa 29-godišnjim iskustvom koji trenutno služi kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja

Predsjednik SAD-a Joe Biden odabrao je američkog diplomatu Michaela Murphyja za sljedećeg američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini, objavila je u petak Bijela kuća, prenosi Anadolu Agency (AA).

Murphy je veteran američke službe za vanjske poslove sa 29-godišnjim iskustvom koji trenutno služi kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja.

Njegov portfolio uključuje evropsku sigurnost, kontrolu konvencionalnog naoružanja i arktičku sigurnost, navodi se u biografiji na stranici State Departmenta.

Murphy je ranije bio zamjenik šefa misije u američkoj ambasadi na Kosovu, od 2009. do 2012. godine, a tri godine ranije bio je politički savjetnik u američkoj ambasadi u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini.

Trenutno ima diplomatski čin ministra savjetnika.

Još nije poznato kada će Senat preuzeti Murphyjevu nominaciju, a Vijeće ide na ljetnu pauzu za dvije sedmice, pa će brojne stavke sa zakonodavnog dnevnog reda Bidena biti na čekanju.