Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"pandemija nevakcinisanih"

Delta varijanta korona virusa sada dominantan soj širom svijeta

Anthony _Fauci_Foto_Bijela _kuca (1)

Broj novozaraženih u SAD-u porastao je za 70 posto u odnosu na prethodnu sedmicu, a broj smrtnih slučajeva porastao je za 26 posto

Delta varijanta korona virusa sada je dominantan soj širom svijeta, praćen naletom smrtnih slučajeva širom SAD-a među nevakcinisanim osobama, izjavili su u petak američki zvaničnici, javlja Al Jazeera Balkans.

Broj novozaraženih u SAD-u porastao je za 70 posto u odnosu na prethodnu sedmicu, a broj smrtnih slučajeva porastao je za 26 posto.

Epidemije su se dogodile u dijelovima zemlje s niskom stopom vakcinacije, rekla je direktorica Američkih centara za kontrolu (CDC) i prevenciju bolesti Rochelle Walensky, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Sedmodnevni prosječni broj dnevnih slučajeva sada je veći od 26.000, što je više nego dvostruko od najnižeg junskog nivoa od oko 11.000 slučajeva, naveli su iz CDC-a.

– Ovo postaje pandemija nevakcinisanih – rekla je Walensky novinarima, dodajući da je 97 posto ljudi koji odlaze u bolnice u SAD-u s COVID-19 nevakcinisano.

Delta varijanta, koja je znatno zaraznija od prvobitne varijante COVID-19, otkrivena je u oko 100 zemalja širom svijeta i sada je dominantna varijanta na svijetu, rekao je američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci.

– Imamo posla sa zastrašujućom varijantom COVID-19 – kazao je Fauci.