Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jasan stav sad-a

Biden zvao Netanyahua, SAD radi na tome da Izrael “ima ono što mu je potrebno da se odbrani”

President Joe Biden meets with organizers of the 60th anniversary of the March on Washington and members of the King Family
Foto: Pixsell

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je premijera Benjamina Netanyahua i naglasio da SAD stoji uz Izrael

Sjedinjene Američke Države nedvosmisleno osuđuju užasne napade Hamasovih terorista na Izrael, uključujući civile i civilne zajednice, objavio je danas State Department.

Istaknuto je da nikada nema opravdanja za terorizam, te da su SAD solidarni sa vladom i narodom Izraela i izražavaju saučešće zbog izraelskih života izgubljenih u tim napadima.

“Ostat ćemo u bliskom kontaktu s našim izraelskim partnerima. Sjedinjene Države podržavaju pravo Izraela da se brani”, navedeno je iz State Departmenta.

Biden zvao Netanyahua

“Američki predsjednik Joe Biden nazvao je premijera Benjamina Netanyahua i naglasio da SAD stoji uz Izrael i u potpunosti podržava pravo Izraela na samoodbranu”, napisao je Netanyahuov ured na Twitteru.

“Premijer Netanyahu zahvalio je američkom predsjedniku Bidenu na bezrezervnoj podršci i jasno je dao do znanja da je neophodna snažna, produžena kampanja – u kojoj će Izrael pobijediti”, dodali su.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je danas da će Sjedinjene Države raditi na tome da Izrael “ima ono što mu je potrebno da se odbrani”.

“Tokom nadolazećih dana Ministarstvo odbrane će raditi na tome da Izrael ima ono što mu je potrebno da se odbrani i zaštiti civile od neselektivnog nasilja i terorizma”, rekao je Austin u izjavi.

Dodao je da pomno prati razvoj događaja i da američka predanost “pravu Izraela da se brani ostaje nepokolebljiva”, prenosi dpa.

Austin je izrazio saučešće porodicama poginulih “u ovom gnusnom napadu na civile”.