Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

raste broj mrtvih

Bjesni rat: Izrael bombarduje Gazu, Hamas napao Tel Aviv, izraelska vlada prekinula sjednicu

gaza bombardovanje
FOTO: Screenshot
Izrael odgovorio brutalnim bombardovanjem Gaze

Hamas: Spremni smo na “najgori scenarij”; Izrael: odveli su Izraelce kao taoce u Pojas Gaze, izraelski vojnici su poginuli u sukobu s njima

Broj Izraelaca koji su poginuli u današnjem napadu Hamasa porastao je na 150, dok je povrijeđeno njih više od 1.100, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Izraela.

Broj Palestinaca ubijenih u Gazi nakon što je Izrael započeo akciju Gvozdeni mač kao odgovor na napad Hamasa popeo se na 198, prema zdravstvenim dužnosnicima, javlja Al Jazeera.

Također je ranjeno više od 1.600 ljudi.

Palestinski Crveni polumjesec (PRC) kaže da su do 18 sati po lokalnom vremenu njegovi timovi odvezli 33 ozlijeđene osobe s okupirane Zapadne obale, uključujući okupirani Istočni Jerusalem, u bolnicu.

Stižu zastrašujće snimke razaranja stambenih zgrada koje pogađa izraelska vojska u zračnim napadima i bombardiranjima Gaze.

Sirene i više od desetaka glasnih eksplozija čuju se diljem Tel Aviva, javljaju CNN-ovi novinari s terena. Nije jasno od čega su eksplozije.

Lokalni mediji javljaju da je izraelska vlada prekinula sjednicu zbog napada na Tel Aviv.

Novinar ubijen u izraelskom napadu

Palestinski novinar Mohammad Salhi ubijen je danas u izraelskom napadu na pojas Gaze.

On je ubijen dok je izvještavao o događajima na granici istočno od Al Bureija, u centralnom pojasu Gaze.

Izrael isključio struju Pojasu Gaze

Izraelski ministar energetike Israel Katz rekao je da je naredio državnoj elektroenergetskoj kompaniji da zaustavi snabdijevanje blokirane enklave strujom.

“Potpisao sam naredbu kojom se (izraelskoj) elektroenergetskoj kompaniji nalaže da zaustavi opskrbu Gaze električnom energijom”, rekao je.

Iako postoji operativna elektrana u Gazi, ona se uveliko oslanja na energiju iz Izraela i suočava se godinama s redovnim prekidima u snabdijevanju.

“Imamo dovoljno izraelskih zarobljenika da oslobodimo sve palestinske zatvorenike”

Hamas je objavio da su “izraelski zarobljenici smješteni na sigurna mjesta i u tunele”.

Nisu dali nikakve detalje o tome gdje se nalaze ta “sigurna mjesta” ili tuneli, i da li su u Gazi ili u Izraelu.

“Uspjeli smo ubiti i zarobiti mnoge izraelske vojnike. Borbe još traju. Što se tiče naših zatvorenika, kažem, ono što imamo u ruci će vas osloboditi. Što duže borbe budu trajale, to će biti veći broj zarobljenika”, kazao je zamjenik šefa Hamasa rekao je za Al Jazeeru.

Saleh al-Arouri kaže da Hamas ima dovoljno izraelskih zarobljenika da natjera Izrael da oslobodi sve palestinske zatvorenike u svojim zatvorima. Kaže da je Hamas spreman na “najgori scenarij”.

“Sada su mogući svi scenariji i mi smo spremni za [izraelsku] kopnenu invaziju”, dodao je.

Al-Arouri je također rekao da je Izrael planirao pokrenuti napad na Pojas Gaze i Zapadnu obalu.

Izraelska vojska: Hamas odveo taoce u Pojas Gaze

Portparol izraelske vojske kontraadmiral Deniel Hagari potvrdio je da su pripadnici Hamasa odveli Izraelce kao taoce u Pojas Gaze i da su izraelski vojnici poginuli u sukobu s njima.

On nije rekao koliko je talaca odvedeno, ni koliko je vojnika poginulo, već da sukobi još traju u 22 mjesta na jugu Izraela.

Izraelski vojnici su stigli do svih naselja na granici sa pojasom Gaze gdje su razmještene četiri divizije, dodao je Hagari, prenijela je Beta.

U nedjelju sastanak Vijeća sigurnosti UN-a

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastat će se u nedjelju nakon napada Hamasa i kontinuiranog izraelskog bombardiranja Gaze.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres osudio je napad Hamasa i pozvao na “sve diplomatske napore da se izbjegne šira eskalacija”, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric u izjavi.

“Generalni sekretar duboko je zabrinut za civilno stanovništvo i poziva na maksimalnu suzdržanost. Civili moraju biti poštovani i zaštićeni u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom u svakom trenutku”, rekao je Dujarric.