Globus

Predsjednik SAD-a

Biden: Kineski predsjednik napravio veliku grešku što nije prisustvovao klimatskom samitu

02/11/2021
Screenshot CNN

Xi je umjesto toga poslao pisanu izjavu, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio da ne prisustvuje jer se njegova zemlja suočava s porastom broja slučajeva COVID-19.

Kineski predsjednik Xi Jinping napravio je ozbiljnu grešku zbog odustajanja od učešća na ključnom samitu Ujedinjenih nacija (UN) o klimatskim promjenama, rekao je američki predsjednik Joe Biden u utorak, prenosi Anadolu Agency (AA).

Biden je na kraju Konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama rekao da je Xi napravio “veliku grešku” što je odlučio da ne prisustvuje dok su svjetski lideri razgovarali o zajedičkim planovima za borbu protiv klimatskih promjena.

“Izgubili su sposobnost da utiču na ljude širom svijeta, i na sve ljude ovdje u COP-u. Na isti način bih raspravljao o Rusiji”, rekao je Biden.

I Xi i ruski predsjednik Vladimir Putin odlučili su da ne prisustvuju konferenciji u Glasgowu u Škotskoj.

Xi je umjesto toga poslao pisanu izjavu, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio da ne prisustvuje jer se njegova zemlja suočava s porastom broja slučajeva COVID-19.

“Jedina najvažnija stvar koja je privukla pažnju svijeta je klima. To je globalni problem”, rekao je Biden.

Više od 100 svjetskih lidera kasno navečer u ponedjeljak potpisalo je deklaraciju kojom obećavaju da će do 2030. godine zaustaviti i preokrenuti trendove u krčenju šuma i degradaciji tla.

Prema sporazumu se 12 zemalja takođe obavezalo da će osigurati 12 milijardi dolara javnih sredstava između 2021. i 2025. godine za zaštitu i obnovu šuma, a dodatnih 7,2 milijarde dolara će obezbijediti privatni investitori.

Zajedničku izjavu na konferenciji o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda (COP26) u Glasgowu, u Škotskoj, između ostalih su podržali i Brazil, Indonezija i Demokratska Republika Kongo, na čijim teritorijima se nalaze velika prostranstva tropskih kišnih šuma.

Svjetski fond za prirodu (WWF) pozdravio je preuzete obaveze i saopćio da je deklaracija dobro usklađena s obećanjem nekoliko vlada da će preokrenuti gubitak biodiverziteta do 2030. godine radi održivog razvoja.

Više od 25.000 delegata iz 200 zemalja nalazi se na konferenciji u Glasgowu koja će trajati do 12. novembra, s brojnim panelima, sastancima i popratnim događajima, a svi će tražiti rješenja za smanjenje nivoa globalnog zagrijavanja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.