Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik SAD-a

Biden: Kineski predsjednik napravio veliku grešku što nije prisustvovao klimatskom samitu

biden screenshot

Xi je umjesto toga poslao pisanu izjavu, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio da ne prisustvuje jer se njegova zemlja suočava s porastom broja slučajeva COVID-19.

Kineski predsjednik Xi Jinping napravio je ozbiljnu grešku zbog odustajanja od učešća na ključnom samitu Ujedinjenih nacija (UN) o klimatskim promjenama, rekao je američki predsjednik Joe Biden u utorak, prenosi Anadolu Agency (AA).

Biden je na kraju Konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama rekao da je Xi napravio “veliku grešku” što je odlučio da ne prisustvuje dok su svjetski lideri razgovarali o zajedičkim planovima za borbu protiv klimatskih promjena.

“Izgubili su sposobnost da utiču na ljude širom svijeta, i na sve ljude ovdje u COP-u. Na isti način bih raspravljao o Rusiji”, rekao je Biden.

I Xi i ruski predsjednik Vladimir Putin odlučili su da ne prisustvuju konferenciji u Glasgowu u Škotskoj.

Xi je umjesto toga poslao pisanu izjavu, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio da ne prisustvuje jer se njegova zemlja suočava s porastom broja slučajeva COVID-19.

“Jedina najvažnija stvar koja je privukla pažnju svijeta je klima. To je globalni problem”, rekao je Biden.

Više od 100 svjetskih lidera kasno navečer u ponedjeljak potpisalo je deklaraciju kojom obećavaju da će do 2030. godine zaustaviti i preokrenuti trendove u krčenju šuma i degradaciji tla.

Prema sporazumu se 12 zemalja takođe obavezalo da će osigurati 12 milijardi dolara javnih sredstava između 2021. i 2025. godine za zaštitu i obnovu šuma, a dodatnih 7,2 milijarde dolara će obezbijediti privatni investitori.

Zajedničku izjavu na konferenciji o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda (COP26) u Glasgowu, u Škotskoj, između ostalih su podržali i Brazil, Indonezija i Demokratska Republika Kongo, na čijim teritorijima se nalaze velika prostranstva tropskih kišnih šuma.

Svjetski fond za prirodu (WWF) pozdravio je preuzete obaveze i saopćio da je deklaracija dobro usklađena s obećanjem nekoliko vlada da će preokrenuti gubitak biodiverziteta do 2030. godine radi održivog razvoja.

Više od 25.000 delegata iz 200 zemalja nalazi se na konferenciji u Glasgowu koja će trajati do 12. novembra, s brojnim panelima, sastancima i popratnim događajima, a svi će tražiti rješenja za smanjenje nivoa globalnog zagrijavanja.