Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki predsjednik

Biden: Klimatske promjene uništavaju svijet

biden twitter

Biden je u govoru na 26. Konferenciji Ujedinjenih naroda (UN) o klimatskim promjenama (COP26), koja se održava u Glasgowu, u Škotskoj, klimatske promjene opisao kao “egzistencijalnu prijetnju”

Američki predsjednik Joe Biden je, napominjući da klimatske promjene već nanose veliku štetu svijetu, upozorio da “smo sada na prekretnici svjetske historije”, javlja Anadolu Agency (AA).

Biden je u govoru na 26. Konferenciji Ujedinjenih naroda (UN) o klimatskim promjenama (COP26), koja se održava u Glasgowu, u Škotskoj, klimatske promjene opisao kao “egzistencijalnu prijetnju”.

Američki predsjednik je upozorio lidere, koji prisustvuju samitu, da postoji ograničeno vrijeme za preduzimanje drastičnih koraka u vezi sa klimatskim promjenama.

“Iskreno rečeno, okupljeni smo u vrijeme kada su oči historije uprte u nas i imamo važna pitanja pred sobom. Hoćemo li poduzeti akciju i učiniti ono što je potrebno? Hoćemo li iskoristiti veliku priliku ili ćemo buduće generacije osuditi na patnju?”, kazao je Biden.

Ističući da se nada da će samit u Glasgowu dovesti do napretka u borbi protiv klimatskih promjena.

“Klimatske promjene uništavaju svijet i dovode živote ljudi u opasnost”, poručio je Biden.